Putin i Merkel razgovarali o energetskoj sigurnosti EU

Njemačka kancelarka Angela Merkel i ruski predsjednik Vladimir Putin maloprije su telefonski razgovarali o pitanjima energetske sigurnosti Europske unije, priopćila je služba za odnose s javnošću ruskog predsjednika.

U priopćenju se navodi kako su se dvoje dužnosnika dotakli aktualnih pitanja oko osiguranja energetske stabilnosti EU i suradnje u plinskoj sferi, između ostaloga i u kontesktu perspektive nastavka isporuka ruskog plina kroz teritorij Ukrajine nakon 1. siječnja 2020.g., kao i završetka projekta „Sjeverni tok 2“. Merkel i Putin su se dogovorili o nastavku kontakata na različlitim razinama.

Za nastavak tranzita plina kroz Ukrajinu zainteresirane su sve tri strane: Rusija, Ukrajina i EU. Rusiji trebaju ukrajinski plinovodni sustavi jer u 2020 g. još ne može računati na njihovo potpuno zaobilaženje pri isporukama plina Europi. Sada je stvar samo u tome kako postići tržišne uvijete za takve isporuke, na kojima je ruska strana do sada inzistirala.

EU je zainteresirana za stabilnu opskrbu plinom, a ona želi dugoročne tranzitne ugovore s Ukrajinom kako bi se jamčila privlačnost njezine plinovodne mreže za investicije i modernizaciju.

Ukrajina se također nada sklapanju dugoročnog plinskog ugovora s Rusijom jer bi Kijev u slučaju prestanka tranzita ruskog plina gubio oko 3 milijarde dolara godišnje.

 





Komentari

komentar

You may also like