Putin i Merkel razgovarali o plinu i Siriji

Ruski predsjednik Vladimir Putin i njemačka kancelarka Angela Merkel u ponedjeljak, 28. listopada, telefonski su razgovarali o trostranim pregovorima između EU, Rusije i Ukrajine oko nastavka tranzita ruskog plina kroz Ukrajinu, kao i o rusko-turskom sporazumu o Siriji.

Naime, danas će se u Bruxellesu održati novi trojni sastanak oko iznalaženja rješenja za  nastavak tranzita ruskog plina u EU kroz ukrajinski teritorij nakon isteka ugovora 31. prosinca 2019.g. Nikakvih konkretnijih pomaka po tom pitanju, prije svega između Moskve i Kijeva, već dugo nema, a obje strane su zauzele neke nove pozicije o kojima će, vjerojatno, danas biti više riječi.

Ruski čelnik upoznao je njemačku kancelarku o rezultatima njegovih pregovora s turskim vođom Recepom Tayyipom Erdoganom 22. listopada u Sočiju, naglasivši, kao potpisani memorandum uključuje interese svih strana u toj zemlji uključenih u sukob i osigurava uspostavu punog suvereniteta i teritorijalne cjelovitosti Sirije. Taj će memorandum pridonijeti stabilizaciji stanja na sjevero-istoku Sirije i nastavku političkog procesa, između ostalog i u kontekstu početka rada Ustavotvornog vijeća, naznačenog za 30. listopada u Ženevi.

 

 

Komentari

komentar





You may also like