Putin i Modi objavit će „zajedničku izjavu velikih razmjera“

Ruski predsjednik Vladimir Putin 6. prosinca odlazi u službeni posjet Indiji, a obje strane od tog posjeta očekuju daljnji iskorak u jačanju svojih bilateralnih odnosa.

Na tu se temu danas osvrnuo ruski veleposlanik u New Delhiju Nikolai Kudašev, čiju izjavu prenose RIA Novosti.

Ruski je diplomat kazao kako će rezultat sastanka čelnika Rusije i Indije biti zajednička izjava velikih razmjera.

“Ovo će biti veliki politički događaj, posebno tražen sada, kada raste potražnja za razvojem bilateralnih odnosa i formiranjem prostora za suradnju u Euroaziji. S razlogom možemo očekivati ​​veliko zajedničko političko priopćenje nakon summita. Radi se na tome, bit će to dokument od velike važnosti, koji pokriva praktički sve aspekte bilateralnih veza naše međunarodne suradnje – od UN-ove agende, reforme ove organizacije do rješavanja regionalnih kriza i napredovanja u bilateralnoj dimenziji”, kazao je Kudašev.

Izjavio je kako će i ruski predsjednik Putin i indijski premijer Narendra Modi obratiti pozornost na tradicionalne vrijednosti: poštovanje središnje uloge UN-a, predanost multipolarnosti, očuvanje strateške stabilnosti, zajednički doprinos borbi protiv novih izazova i prijetnji. Razgovarat će se i o nastavku interakcije na platformama kao što su BRICS, SCO, RIC i G20 , kazao je ruski veleposlanik.

Prije summita na vrhu održat će se razgovori između ministara vanjskih poslova Sergeja Lavrova i Subramanyama Jaishankara, ministara obrane Sergeja Šojgu i Rajnatha Singha , kao i sastanak međuvladinog povjerenstva za vojnu i vojno-tehničku suradnju, izjavio je Kudašev.
 

Komentari

komentar

You may also like