Putin i Trump razgovarali uoči dolaska palestinskog čelnika Abbasa u Moskvu

Maloprije je objavljena vijest da je 12. veljače održan telefonski razgovor između ruskog predsjednika Vladimira Putina i američkog čelnika Donalda Trumpa. Američki vođa tom je prigodom ruskom kolegi izrazio sućut u svezi zrakoplovne nesreće koja se u Rusiji dogodila dan ranije, a glavnina razgovora odnosila se na bliskoistočnu problematiku.

Nedugo nakon toga ruski predsjednik sastao se s palestinskim čelnikom Mahmutom Abbasom, kog je Putin izvjestio kako je „upravo održao telefonski razgovor s američkim predsjednikom…“ i da su, između ostalog, „razgovarali o palestinsko-izraelskom pitanju“.

Detalji razgovora Putin-Abas još nisu poznati, ali je već sada posve jasno, kako, nakon američkog priznanja Jeruzalema glavnim gradom Izraela, Rusija očekivano snažnije ulazi u nastali politički vakuum unutar izraelsko-palestinskog dijaloga, kojeg su do spomenutog čina popunjavale Sjedinjene Države, bilo koordinacijom, bilo vlastitim inicijativama. Političko vodstvo Palestinske samouprave jasno je dalo do znanja kako više ne pristaje na američko posredništvo oko rješavanja palestinskog pitanja, jer je SAD „zauzeo stranu“. Zbog takvog stava, Mahmut Abbas nedavno se odbio susresti i s američkim potpredsjednikom Mikeom Penceom u vrijeme njegovog posjeta Izraelu. Slično je bilo i pri nešto ranije održnoj mini-bliskoistočnoj turneji američkog državnog tajnika Rexa Tillersona. Dijalog s Putinom intenzivirao je i izraelski premijer Benjamin Netanjahu, a on se, osim sirijske problematike, često dotiče i one između Izraela i Palestine.

Komentari

komentar0 komentara

loading...

You may also like