Putin i Vućić dogovarali cijenu plina za Srbiju, a planira se i Putinov posjet Beogradu

Jučer je u Rusiji boravio srpski predsjednik Aleksandar Vučić, a ugostio ga je predsjednik RF Vladimir Putin.

Tijekom razgovora Putin je Vučiću, između ostalog kazao kako je upoznat s istekom šestomjesečnog ugovora o isporukama plina Rusiji kao i željama Srbije da osigura novu i što povoljniju cijenu „plavog energenta“. Kazao je kako će se dvije prijateljske zemlje o tome lako dogovoriti i da Srbija tako nešto sigurno i zaslužuje zbog svog prijateljskog odnosa prema Rusiji.

Srbija prema šestomjesečnom ugovoru sada dobiva ruski plin po cijeni od 270 dolara za tisuću kubičnih metara, što je vrlo povoljna cijena, poglavito ako se usporedi s onima koje proteklih mjeseci vladaju na europskom spot tržištu tog energenta.

Danas je iz Moskve stigla vijest kako je Putin prihvatio Vučićev poziv za posjet Srbiji, a da se o datumu još pregovara. Istodobno je objavljeno kako ruski čelnik 6. prosinca odlazi u službeni posjet Indiji, gdje će ga ugostiti premjer te zemlje Narendra Modi, a planira se razgovarati o pitanjima daljnjeg razvoja bilateralnih odnosa, posebno privilegiranog strateškog partnerstva dviju zemalja. Na tom bi se summitu trebao potpisati niz sporazuma, uključno i onih iz obrambene sfere.

 

Komentari

komentar





You may also like