Putin i Xi Jinping usvojili izjavu koja mijenja svijet! Zajedničko „ne“ širenju NATO-a i još štošta drugog

Čelnici Rusije i Kine Vladimir Putin i Xi Jinping u petak, 4. veljače, tijekom razgovora u Pekingu usvojili su zajedničku izjavu “o ulasku međunarodnih odnosa u novu eru i globalni održivi razvoj”, objavljuju ruski mediji.

Dokument, koji je objavljen na web stranici Kremlja, navodi da se Rusija i Kina protive korištenju koncepta demokracije od strane pojedinih država za vršenje pritiska na druge zemlje.

Navodi se i da „prijateljstvo između dviju država nema granica, nema zabranjenih zona u suradnji, jačanje bilateralne strateške suradnje nije usmjereno protiv trećih zemalja, nije pod utjecajem promjenjivog međunarodnog okruženja i promjena situacije u trećim zemljama”.

Moskva i Peking su naglasili da se “zalažu za stvaranje novog tipa odnosa između svjetskih sila temeljenih na međusobnom poštovanju, mirnom suživotu i obostrano korisnoj suradnji”.

“Oni potvrđuju da je novi tip rusko-kineskih međudržavnih odnosa superiorniji od vojno-političkih saveza iz hladnog rata”, kazali su Putin i Xi Jinping u zajedničkoj izjavi.

Među ključnim odredbama dokumenta su izjave da Moskva i Peking:





  • namjeravaju se oduprijeti miješanju izvana u unutarnja pitanja suverenih zemalja, suprotstaviti se potkopavanju svjetske sigurnosti i protiv obojanih revolucija;
  • usmjereni su na jačanje Šangajske organizacije (ŠO, SCO, engl.) i jačanje njezine uloge u oblikovanju policentričnog svjetskog poretka utemeljenog na načelima održive sigurnosti;
  • pozivaju nuklearne države da poduzmu korake za smanjenje rizika od nuklearnih ratova;
  • žele intenzivirati rad na povezivanju razvojnih planova Euroazijske ekonomske unije i inicijative Jedan pojas, jedan put radi produbljivanja praktične suradnje između EAEU-a i Kine;
  • planiraju produbljivanje praktične suradnje u području održivog razvoja Arktika;
  • radit će na jačanju uloge ASEAN-a kao ključnog elementa regionalne arhitekture;
  • zalažu se za jednaka prava na kontrolu interneta i smatraju neprihvatljivim pokušaje ograničavanja prava na reguliranje nacionalnih segmenata;
  • namjeravaju čvrsto podržati nepovredivost rezultata Drugoga svjetskog rata i uspostavljenog poslijeratnog svjetskog poretka, braniti autoritet UN-a i pravdu u međunarodnim odnosima te se oduprijeti pokušajima negiranja, iskrivljavanja i krivotvorenja povijesti.

Dio izjave posvećen je međunarodnoj situaciji.

U tekstu se ističe da niti jedna država ne može niti treba osigurati svoju sigurnost izolirano od sigurnosti cijelog svijeta i nauštrb sigurnosti drugih.

„Pojedine države, vojno-politički savezi ili koalicije teže ostvarivanju izravnih ili neizravnih jednostranih vojnih prednosti na štetu sigurnosti drugih, uključujući putom nelojalne konkurencije, intenziviraju geopolitičko rivalstvo, raspiruju antagonizam i konfrontaciju, ozbiljno narušavaju red u području međunarodne sigurnosti i globalne strateške stabilnosti”, navodi se u dokumentu.





S tim u vezi, dvije se zemlje:

  • protive daljnjem širenju NATO-a;
  • pozivaju Sjevernoatlantski savez da napusti ideološke pristupe hladnog rata;
  • protive formiranju struktura zatvorenog bloka i suprotstavljenih tabora u Azijsko-tihooceanskoj regiji.

NR Kina se s razumijevanjem odnosi i podržava prijedloge Ruske Federacije o formiranju dugoročnih pravno obvezujućih sigurnosnih jamstava u Europi, dodaje se u tekstu zajedničke izjave.

Komentari

komentar

You may also like