Putin izjavio da je polovica plina iz Sjevernog toka 2, umjesto u Njemačku, već usmjerena za ruske potrebe

Energetska kriza potresa Njemačku, a problemi iste prirode snažno se osjećaju i u čitavoj EU odnosno Europi u cjelini. Veliki dio njih proizvod su potpuno poremećenih odnosa EU i Rusije, preciznije, uvođenja proturuskih sankcija i protumjera koje je u tom smislu poduzela Moskva. Neke od najnovijih sigurno će dodatno pogoršati stanje, o čemu svjedoče i slijedeće vijesti:

Pokretanje ruskog baltičkog plinovoda Sjeverni tok 2 (u potpunosti je izgrađen još u jesen prošle godine ali je njemački regulator obustavio izdavanje licence za njegovo pokretanje, da bi Berlin od istog plinovoda i potpuno odustao nakon pokretanja ruske vojne intervencije u Ukrajini u veljači ove godine, op.GN.) jedan je od načina da se povećaju isporuke ruskog plina Europi, iako je polovica njegovog kapaciteta već rezervirana za domaću potrošnju, izjavio je novinarima, nakon razgovora u Teheranu, ruski predsjednik Vladimir Putin. Vijest prenose ruski mediji.

“Imamo još jednu gotovu rutu – to je Sjeverni tok 2. Može se pokrenuti”, kazao je Putin, govoreći o načinima rješavanja energetske krize u Europi.

Istodobno, ruski čelnik je upozorio da sada “postoje problemi” s tom rutom.

“Prije mjesec i pol ili dva, u razgovoru s kancelarom (Njemačke) Olafom Scholzom razgovaralo se o ovoj temi, pokrenuo sam to pitanje, rekao da je Gazprom rezervirao kapacitete, stvorio te kapacitete i da mora nešto učiniti s tim u svezi, oni ne mogu vječno visjeti u zraku“, kazao je Putin.

Prema njegovim riječima, njemački kancelar je odgovorio da ima “važnijih pitanja”, da je sada “neumjesno” baviti se time.





“Pa, morao sam upozoriti da ćemo tada polovicu volumena namijenjenog Sjevernom toku upotrijebiti za domaću potrošnju i preradu. A Gazprom je to već napravio, pa čak i ako sutra pustimo Sjeverni tok 2, to neće biti 55 milijardi kubika godišnje, nego točno pola. A ako imamo na umu da je ostala još samo druga polovica ove godine, onda to znači jedna četvrtina [potencijalnog godišnjeg volumena]”, naglasio je ruski predsjednik.

 Ovoj vijesti možemo pridodati i slijedeću:

‘Gazprom nije kriv za smanjenje kapaciteta, uključujući i zatvaranje jedne od ruta preko Ukrajine u Europu od strane Kijeva‘, izjavio je ruski predsjednik Vladimir Putin, a u srijedu objavljuje Jutarnji list.





Ruski predsjednik  kaže kako bi kapacitet plinovoda Sjeverni tok, najveće pojedinačne konekcije za opskrbu Europe ruskim plinom, mogao biti dodatno smanjen zbog sporog napretka u održavanju opreme.

Sjeverni tok (1), koji prolazi dnom Baltičkog mora do Njemačke, u fokusu je otkako je Rusija poslala vojsku u Ukrajinu.

Plinovod ne radi zbog godišnjeg održavanja od 11. do 21. srpnja. Izvori za britanski  Reuters kazali su kako se očekuje da će Sjeverni tok nastaviti izvoz plina prema planu, ali sa smanjenim kapacitetom, prenosi Jutarnji list.

Obraćajući se novinarima nakon posjeta Teheranu, Putin je izjavio kako na Sjevernom toku postoji pet jedinica za pumpanje plina, kojima upravlja Siemens Energy, dok još jedna jedinica nije u funkciji zbog “raspadanja unutarnje obloge”.

“Tamo postoje dva stroja koja rade, ubrizgavaju 60 milijuna kubičnih metara dnevno … Ako se jedan ne vrati, bit će jedan, a to je 30 milijuna kubičnih metara. Ima li Gazprom nešto s tim?”, rekao je Putin, dodajući da bi još jedna turbina za ubrizgavanje plina trebala biti poslana na održavanje 26. srpnja, navodi Jutarnji list.

 

 

Komentari

komentar

You may also like