Putin iznio prijedlog za rješenje karabahskog sukoba, za što je nužna ravnoteža interesa

Nema jednostavnih rješenja za sukob oko Nagorno Karabaha, izjavio je u četvrtak, 29. listopada, ruski predsjednik Vladimir Putin tijekom plenarne sjednice investicijskog foruma Kapital „Rusija zove!“

U prvoj fazi nužno je zaustaviti vojne aktivnosti i sjesti za pregovarački stol „na temelju prijedloga formuliranih od strane Minske grupe OESS-a i njezinih supresjedatelja – Rusije, SAD-a i Francuske, uz sudjelovanje drugih sudionika te Minske grupe, … naći konsenzus i ravnotežu interesa“. „To se može učiniti“, uvjeren je ruski čelnik.

Kazao je kako je sukob Armenije i Azerbajdžana počeo na etničkoj osnovi i da vodstvo tadašnjeg SSSR-a nije poduzelo nikakve konkretne mjere za osiguranje sigurnosti ljudi, zbog čega su Armenci uzeli oružje. To je dovelo do toga da se Nagorno Karabah i još 7 zona Azerbajdžana našlo pod nadzorom Armenije.

„Azerbajdžan govori kako tih 7 zona nemaju nikakav odnos niti za etnički sukob niti za Armeniju. To je iskonski azerbajdžanski teritorij. I Azerbajdžan govori: mi imamo pravo vratiti te teritorije… Shvatite – svatko ima svoju pravdu. Ovdje nema jednostavnih rješenja jer je čvor vrlo čvrsto svezan. Naš je stav otvoren –  on govori o predaji Azerbajdžanu 5+2 zone (koje pripadaju Nagorno Karabahu, op. GN.) uz osiguranje definirane zone (sigurnosti oko) Karabaha.

Treba dugoročno reguliranje po pitanju iznalaska ravnoteže interesa koja bi zadovoljavala obje strane i „kako bi se ljudi osjećali sigurni i da pri tom budu stvorene mogućnosti za učinkoviti regionalni razvoj s deblokadom i razvojem svih infrastrukturnih potencijala, koji bi bili u temelju učinkovitog razvoja kako Azerbajdžana, tako i Armenije, kao i samog Nagorno Karabaha“, kazao je ruski čelnik.

 





 

Komentari

komentar





You may also like