Putin Japanu predložio sklapanje mirovnog sporazuma do kraja godine

Na četvrtom međunarodnom Istočnom ekonomskom forumu u ruskom Vladivostoku, koji se održava od 11.-13. rujna i na kojem, između ostalih, gostuju i kineski predsjednik Xi Jinping i japanski premijer Shinzo Abe , ruski predsjednik Vladimir Putin predložio je sklapanje mirovnog sporazuma između Rusije i Japana.

Naime, dvije zemlje još uvijek, formalno, nisu okončale Drugi svjetski rat, a razlog je teritorijalni spor oko četiri južna kurilska otoka (Kinashir, Shakotan, Iturup i Haboman) na koje japanska strana polaže pravo, pozivajući se na dvostrani Traktat o trgovini i granicama iz 1855.g. između carske Rusije i Japanskog carstva. Povratak spornih otoka Tokio je stavio kao uvjet potpisivanju mirovnog sporazuma s Rusijom o završetku Drugog svjetskog rata. Stav Moskve je taj, da su Kurili ušli u sastav SSSR-a kao posljedica Drugog svjetskog rata i da činjenica o ruskom suverenitetu nad njima ima međunarodno-pravnu formu tj. da se radi o priznatom činu oko kojeg nema spora.

Neovisno o svemu, činjenica je jedino kako taj spor priječi puni razvoj odnosa dviju susjednih država, kojima obje strane teže, svjesne njihovog golemog potencijala i obostrane koristi.

Vladimir Putin danas je u Vladivostoku izjavio slijedeće: „Sedamdeset godina mi vodimo pregovore. Shinzo (Abe) je kazao: „Dajmo promijenimo pristupe“. Hajde. Evo kakva je ideja meni došla na pamet: sklopimo mirovni sporazum – ne sada, ali do kraja godine – bez ikakvih prethodnih uvjeta.“

Podsjećamo: 1956. g. SSSR i Japan potpisali su Zajedničku deklaraciju, kojom je Moskva odlučila razmotriti predaju dvaju spornih otoka Hobamana i Shikotana nakon sklapanja mirovnog sporazuma. Sudbina dvaju drugih spomenutih otoka nije se spominjala. SSSR je smatrao kako će taj sporazum staviti točku na “i“ međusobnog spora, a Japan ga je smatrao samo dijelom riješenja problema. Naknadni pregovori nikada nisu doveli do pomaka u stavovima dviju strana.

Rusija i Japan: PRIPREMA STRATEŠKIH ODNOSA IZA SVIJETALA POZORNICE





Komentari

komentar





0 komentara

You may also like