Putin: Još 15km polaganja cijevi do završetka plinovoda Sjeverni tok 2

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da je izgradnja plinovoda Sjeverni tok 2 pri kraju i još samo 15 km cijevi treba postaviti ispod mora. “Petnaest kilometara još mora proći morem, to je sve. Može se reći da je izgradnja pri kraju”, rekao je ruski čelnik u petak na konferenciji za novinare nakon razgovora u Moskvi s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, prenosi TASS.

Putin je napomenuo da je ruta za transport plina u Europu novim plinovodom 2000 kilometara kraća od tranzitne rute kroz Ukrajinu, a sam tranzit uzrokuje pet puta manju emisiju stakleničkih plinova u odnosu na tranzit kroz Ukrajinu. “Ovo je moderan, ekološki čišći sustav i to nisu samo prazne riječi”, rekao je Putin. “Štoviše, mnogo je jeftiniji od tranzita ukrajinskom rutom”, dodao je. Ideja da je projekt plinovoda zapravo politički proces je “zabluda ili pokušaj da se nekoga dovede u zabludu”, tvrdi.

Čelnik Ruske Federacije tvrdi da su spremni još neko vrijeme slati dio plina kroz Ukrajinu, uvjet kojeg je postavio Berlin, ali “Rusija mora prvo razumjeti razmjere potražnje za svojim fosilnim gorivom.  Za to moramo od naših europskih partnera dobiti odgovor koliko su spremni kupiti”, rekao je Putin na konferenciji za novinare. “Ne možemo potpisati tranzitni ugovor ako nemamo ugovore opskrbe s našim potrošačima u Europi”, prenosi Reuters.

Komentari

komentar

You may also like