Putin kao udavača: i Macron želi razgovarati s Putinom

Vladimir Putin ovih dana postaje poželjna udavača! Nakon što ga je nedavno telefonski nazvao američki predsjednik Joe Biden i predložio međusobni ljetni susret, negdje daleko od očiju domaće javnosti, danas je to isto, ali u bliskoj budućnosti, poželio i francuski predsjednik Emmanuel Macron.

O tome je, u subotu, 17. travnja, izvijestio ured za medije Elizejske palače, u kojoj je sjedište predsjednikove administracije.

“Predsjednik Republike uskoro će razgovarati s predsjednikom Putinom”, kaže se u poruci.

Iz teksta je jasno kako je izjava dana nakon razgovora Emmanuela Macrona i njegovog ukrajinskog kolege Volodimira Zelenskog u Parizu. Očito je nakon ovog sastanka francuski čelnik odmah dobio inspiraciju i za razgovor s Putinom.

Uostalom, Putin je, sve donedavno, bio njegov rado viđen i gost i domaćin, a Macron je često javno ukazivao na nužnost dijaloga i suradnje s Rusijom – kako za Francusku tako i za EU. Sve dok, pod pritiskom briga i problema kako kod kuće, tako i na međunarodnoj razini, nije popustio pod pritiskom nove briselske političke nomenklature koja je do krajnosti zaoštrila odnose s Moskvom – počevši od prošloga ljeta pokrenute „afere Navaljni“.
Odnosi između EU i Rusije nakon toga rapidno su degradirali do te mjere da je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov s povjerenikom EU za vanjske i sigurnosne poslove Josepom Borrellom ne tako davno u Moskvi „obrisao pod“, da bi ubrzo izjavio i kako su odnosi između Rusije i EU potpuno prekinuti i da će Moskva od sada razgovarati isključivo na bilateralnoj osnovi s državama EU koje to žele.

Čini se da Macron to ipak želi, makar i pod pokrićem „pomoći“ Volodimiru Zelenskom u sklopu tzv. Normandske četvorke oko rješavanja problema s pobunjenim istokom Ukrajine, iako svi jako dobro znaju da sudbina Zelenskog, odnosno pitanje rata i mira u Ukrajini, ovisi isključivo o (ne)dogovoru Moskve i Washingtona.

Francuska i EU u tome više ne igraju nikakvu ulogu, osim uloge statičara ili, eventualno, nekakvog posrednika u ime Washingtona. Čisto toliko, da Antony Blinken ne mora često preko Atlantika.

Komentari

komentar

You may also like