Putin: Kina ne treba silu da bi se ujedinila s Tajvanom

Kina “ne mora koristiti silu” kako bi postigla željeno “ponovno ujedinjenje” s Tajvanom, izjavio je ruski predsjednik Vladimir Putin u intervjuu za CNBC prilikom “Ruskog energetskog tjedna” u Moskvi.

Kineski predsjednik Xi Jinping prošlog je tjedna obećao da će ostvariti svoj cilj da demokratski upravljanu otočku državu od 24 milijuna ljudi stavi pod kontrolu Pekinga mirnim sredstvima, nakon tjedan dana sve većih napetosti u regiji. Kina vidi Tajvan kao odcijepljenu pokrajinu, dok vlada u Tajvanu doživljava svoju upravu kao autonomnu od 1949. nakon dugotrajnog građanskog rata. Predsjednica Tajvana Tsai Ing-wen najavila je u nedjelju da će njezina vlada uložiti napor u jačanju svojih vojnih sposobnosti kako bi “pokazala svoju odlučnost u obrani”.

Ruskom predsjedniku se čini da Xijevi komentari sugeriraju mogućnost mirnog ujedinjenja i kinesku “filozofiju državnosti” koja sugerira da ne postoji prijetnja vojnim sukobom. “Mislim da Kina ne mora koristiti silu. Kina je ogromno i moćno gospodarstvo, a što se tiče kupovnog pariteta, Kina je ekonomija broj jedan u svijetu ispred SAD-a trenutno”, rekao je ruski predsjednik. “Povećanjem gospodarskog potencijala, Kina je sposobna ostvariti svoje nacionalne ciljeve. Ne vidim nikakve vojne prijetnje.”

Putin se također osvrnuo na napete odnose oko Južnokineskog mora oko kojeg Rusija pokušava zadržati neutralan stav prema kineskim tvrdnjama o vlasništvu. “Što se tiče Južnokineskog mora, da, postoje neki oprečni i kontradiktorni interesi, ali stav Rusije temelji se na činjenici da moramo pružiti priliku svim zemljama u regiji, bez uplitanja sila koje nisu iz regije da vode razgovor temeljen na normama međunarodnog prava”, rekao je. “To bi trebao biti proces pregovora, tako bismo trebali riješiti sve argumente i vjerujem da za to postoji potencijal, ali do sada nije u potpunosti iskorišten.”

Komentari

komentar





You may also like