Putin: Moramo ograničiti broj djece migranata u školama, ne smijemo ponoviti grešku Zapada

Udio djece migranata u ruskim školama mora biti takav da omogućuje prihvaćanje ruskog jezika i kulture, kazao je u utorak ruski predsjednik Vladimir Putin.

“U nekim europskim zemljama i u SAD-u, kada su djeca migranata činila određen udio, lokalni su mještani ispisali svoju djecu iz tih škola. (…) Škole su tamo formirane koje praktično sto posto čine djeca migranata”, odgovorio je Putin, na pitanje tijekom sjednice Vijeća za međuetničke odnose, prenosi RIA.

Rusija ne smije “u niti jednom slučaju dopustiti razvoj takve situacije”.

Ipak, Putin je kazao da u Rusiji ne postoje problemi s nekontroliranim useljavanjem migranata, ali da je potrebno pomno pratiti situaciju, posebno u milijunskim gradovima i u republikama Ruske Federacije.

“Trenutno nema gotovih recepata, no potpuno je jasno da broj djece migranata u našim školama mora biti takav kako bi omogućio, neformalno, ali praktično, duboko adaptiranje na rusko jezično okruženje. No, ne samo na jezično, već i na kulturno (okruženje, op.a) općenito, kako bi mogli uroniti u sistem naših ruskih vrijednosti”, rekao je Putin.

Komentari

komentar





You may also like