Putin na sastanku s Merkel: Njemačka ostaje jedan od glavnih partnera Rusije

U Moskvi se vode rusko-njemački razgovori na visokoj razini. Njemačka kancelarka Angela Merkel došla je na sastanak s ruskim čelnikom Vladimirom Putinom. Ruski predsjednik podsjetio je kako je Njemačka, nakon Kine, drugi trgovinski i ekonomski partner Rusije. 

Njemačka ostaje jedan od glavnih partnera Ruske Federacije u Europi i svijetu. Izjavio je to ruski predsjednik Putin u petak, 20. kolovoza uoči početka razgovora s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel u Kremlju.

Prije sastanka Putin je kazao kako Njemačka ostaje jedan od glavnih vanjskotrgovinskih partnera Ruske Federacije,  zahvaljujući i naporima Angele Merkel koja je 16 godina bila savezna kancelarka i čiji mandat uskoro prestaje (u drugoj polovici rujna održavaju se izbori za Bundestag koji će i odrediti budućeg kancelara/kancelarku te zemlje).

Njemačka je drugi trgovinski i ekonomski partner Ruske Federacije nakon Kine. Usprkos recesiji iz 2020. godine, trgovina se gotovo udvostručila u prvoj polovici ove godine, kazao je Putin.

Količina rusko-njemačke trgovine od siječnja do travnja 2021. dostigla je 16,541 milijardu dolara, što je za gotovo 20% više od one za 2020. godinu, objavljeno je u dokumentaciji ureda ruskog predsjednika, pripremljenim za navedeni sastanak, navodi Russia24.

Prema ruskoj Saveznoj carinskoj upravi, prošle se – pandemijske godine količina rusko-njemačke trgovine smanjila za 21,2% u odnosu na isto razdoblje 2019. godine i iznosila je 41,9 milijardi dolara u odnosu na 53,2 milijarde dolara u 2019. godini.





Kako navodi isti medij, razgovor dvoje državnika počeo je neugodno, s obzirom da je njemačkoj kancelarki tijekom Putinovog pozdravnog govora zazvonio mobitel kojeg je zaboravila isključiti. Putin je to ignorirao i nastavio govor.

Merkel je podsjetila kako je “prije 80 godina Hitlerova Njemačka napala Sovjetski Savez, pa je ovom prigodom, povodom ove obljetnice”, položila vijenac na Grobnicu neznanog vojnika.

U svojoj izjavi pred početak razgovora s Putinom Merkel je kazala:





“Usprkos činjenici da imamo različita mišljenja, mislim kako je dobro što razgovaramo, a namjeravamo nastaviti održavati kontakte i međusobno razgovarati. Kao što sam kazala, imamo o čemu razgovarati, počevši od bilateralnih odnosa, pa, naravno, o mnogim pitanjima na međunarodnoj agendi. Već ste spomenuli konferenciju o Libiji koja se održala. Naravno, Afganistan, naši trgovinski odnosi, naša suradnja, spomenuli ste Godinu Njemačke u Rusiji koja se upravo održava”, nastavila je njemačka kancelarka.

Naglasila je kako će “razgovarati i o pitanjima civilnog društva, o neprofitnim organizacijama”.

Posjet Angele Merkel Moskvi bit će joj posljednji u svojstvu njemačke kancelarke. Nakon posjeta Rusiji, Merkel odlazi u službeni posjet Ukrajini.

 

Komentari

komentar

You may also like