Putin na susretu s majkama ruskih vojnika upozorio na internetske “laži”

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je u petak majkama vojnika koji se bore u Ukrajini da ne vjeruju svemu što vide ili pročitaju na internetu, jer kruži mnogo “laži” o onome što Rusi nazivaju svojom “specijalnom vojnom operacijom”, prenosi Reuters.

“Život je puno kompliciraniji od onog što se vidi na televiziji ili na internetu, gdje se ničemu ne može vjerovati. Mnogo je lažnih informacija, obmana, laži”, rekao je Putin majkama vojnika. “To je uvijek bio slučaj, ali uzimajući u obzir moderne tehnologije, postalo je još uočljivije i učinkovitije”, dodao je i pritom osudio “kibernetičke napade”. Putin je prilikom sastanka sa skupinom žena za koje je rečeno da su majke vojnika kazao da Moskva suosjeća s boli onih koji su izgubili svoje sinove. “Htio bih da znate da ja osobno i cijelo vodstvo zemlje dijelimo vašu bol”, rekao je Putin. “Razumijemo da ništa ne može zamijeniti gubitak sina – posebno ne majci”, rekao je Putin teško dišući i često pročišćavajući grlo. “Dijelimo tu bol”.

Putin je rekao da ne žali zbog poduzimanja “specijalne vojne operacije” protiv Ukrajine i smatra rat prijelomnim trenutkom kada se Rusija konačno suprotstavila arogantnoj zapadnoj hegemoniji, nakon desetljeća poniženja u godinama nakon pada Sovjetskog Saveza 1991. Susret s majkama vojnika, prvi otkad je počela ruska invazija na Ukrajinu u veljači, organiziran je nakon više tjedana javnih kritika na društvenim mrežama koje su objavljivali roditelji, rođaci i bližnji mobiliziranih vojnika. Mnoge žene i majke mobiliziranih vojnika optužile su vlasti da nisu dovoljno obučile ni opremile njihove supruge i sinove prije nego su ih poslali na bojišnicu.

U ratu u Ukrajini ubijeni su ili ranjeni deseci tisuća vojnika na objema stranama, prema podacima SAD-a, a ruska invazija potaknula je najveću konfrontaciju između Moskve i zapada od kubanske raketne krize 1962. Stotine tisuća ruskih vojnika poslano je da se bori u Ukrajini – uključujući više od 300 000 rezervista pozvanih u sklopu mobilizacije koju je Putin objavio u rujnu. Ukrajina ne objavljuje svoje gubitke. Rusija je posljednji put to učinila 21. rujna, kada je ministar obrane Sergej Šojgu rekao da je ubijeno 5937 ruskih vojnika. Ali taj je broj daleko niži od većine međunarodnih procjena. Načelnik Združenog stožera američke vojske procijenio je 9. studenog da Rusija i Ukrajina svaka imaju više od 100 000 ubijenih ili ranjenih vojnika.

Putinova mobilizacija okupiranih Ukrajinaca mogla bi potaknuti ‘pobunu i dezerterstvo’





Komentari

komentar

You may also like