Putin na vijeću sigurnosti RF o važnosti Kaspijske regije

Ruski predsjednik Vladimir Putin održao je danas operativni sastanak s članovima Vijeća sigurnosti Ruske Federacije.

Prema izvješću objavljenom na službenoj stranici Kremlja, na sastanku se razgovaralo o stanju u Kaspijskoj regiji. Putin je naglasio veliku važnost ove regije za Rusiju, ne samo po pitanju gospodarstva, već i sigurnosti kao i pitanju interakcije s najbližim partnerima i saveznicima.

Uz to, Putin je na sastanku govorio o Zajedničkom sveobuhvatnom planu akcije za iranski nuklearni program – JCPOA. Očekuje da će cjelokupni niz mjera JCPOA biti obnovljen u prethodnim okvirima (do jednostranog američkog povlačenja iz nuklearnog sporazuma s Teheranom u svibnju 2018. g., op.GN.), a Rusija će, navodi se dalje, moći izgraditi punopravne odnose sa svim članovima kaspijskog kluba i u potpunosti provesti sve planove.

Podsjećamo: Iran je, uz Azerbajdžan, Rusiju, Kazahstan i Turkmenistan član kluba kaspijskih zemalja. Prije raspada SSSR-a, Kaspijsko more dijelili su samo SSSR i Iran, pa je trebao dugi niz godina da se sve novonastale države te Rusija (kao pravna nasljednica SSSR-a) i Iran dogovore o teritorijalnoj podjeli i modalitetima korištenja tamošnjih prirodnih (morskih i podmorskih resursa), kao i međusobnoj suradnji.

 

Komentari

komentar





You may also like