Putin naredio evakuaciju 500 Rusa i saveznika iz Afganistana

Ruska vojska započela je evakuaciju 500 građana Rusije i građana ruskih regionalnih saveznika iz Afganistana, objavilo je jutros ministarstvo obrane Rusije, prenosi Sputnik.

U priopćenju rusko Ministarstvo obrane priopćilo je da će angažirati četiri vojno-transportna zrakoplova za zračne prijevoze Rusa, Bjelorusa i državljana Srednje Azije, kao i Ukrajinaca koji pokušavaju pobjeći iz Afganistana nakon munjevitog preuzimanja talibanske militantne skupine.

“Prema uputama predsjednika Vladimira Putina, ministra obrane i generala vojske Sergeja Šojgua, organizirana je evakuaciju više od 500 građana Rusije, država članica ODKB-a (Bjelorusije, Kirgistana, Tadžikistana, Uzbekistana) i Ukrajine vojnim transportnim zrakoplovima iz Islamske Republike Afganistan ”, navodi se u priopćenju.

“Medicinski timovi vojnih liječnika s potrebnom medicinskom opremom nalaze se u svakom ruskom vojnom transportnom zrakoplovu kako bi pružili medicinsku pomoć i podršku evakuiranim građanima tijekom leta”, rekla je vojska. “U svim ruskim vojnim zrakoplovima za evakuirane građane osigurano je dovoljno pitke vode, deka i hrane”, dodaje se.

Također, iz Rusije su rekli da će ustupiti i civilne zrakoplove za evakuaciju svakoga tko želi otići “u sve strane zemlje koje pokažu stvarni interes za njihov prijem i smještaj”. Ruski dužnosnici rekli su prošlog tjedna da je već “stotinu ili dvije stotine” ruskih građana evakuirano ranije.

Unatoč činjenici da su talibani čak čuvali rusko veleposlanstvo u Kabulu nakon osvajanja grada i da se Moskva spominje kao medijator u pregovorima unutar Afganistana, vrh Rusije je i dalje vrlo oprezan oko stanja u Afganistanu i povjerenja prema talibanima, skupini koju je Rusija proglasila “terorističkom” u 2003.





Komentari

komentar

You may also like