Putin naredio preusmjeravanje zaliha ruskih energenata sa zapada na istok

Ruski predsjednik Vladimir Putin naložio je u četvrtak vladi da se pripremi za usmjeravanje isporuke energenata na istok zbog plana Zapada da ih prestane kupovati. Na sastanku s vladom u Moskvi, Putin je izjavio da bi vlada trebala biti spremna na odbijanje europskih zemalja od isporuka ruskih ugljikovodika, uključujući plin, izvještava Anadolu Agency.

Napomenuo je kako ruski energetski sektor već trpi sankcije Zapada; logistika je pokvarena i poskupjela, a banke “neprijateljskih zemalja” odgađaju isplate ruskih isporuka.

Putin je dodao da Rusija već poduzima neke korake za tranzit plaćanja energenata u nacionalne valute da bi plaćanje ostalo u dolarima i eurima, te je zadužio vladu da pripremi rusko devizno tržište za takvu tranziciju kako bi bila moguća slobodno i u potrebnom obimu zamijeniti svaku stranu valutu za ruske rublje.

„Ponavljam: odbacivanje nepouzdanih, kompromitiranih valuta strateški je zadatak sa stajališta financijske i ekonomske sigurnosti naše zemlje, važan za održavanje i povećanje obujma vanjske trgovine, uspostavljanje stabilnih veza s predvidljivim partnerima koji su vjerni svojoj riječi, cijene svoj poslovni ugled i razumiju posljedice svojih odluka”, rekao je.

Putin je upozorio da će namjera Zapada da zamijeni ruske dobavljače na energetskom tržištu utjecati na globalno gospodarstvo, a prije svega – na pokretače takvog projekta. Dodao je da je iznenađen što europski partneri priznaju da ne mogu bez ruskih energenata, uključujući plin, ali nastavljaju razgovore o embargu na ruske isporuke, što dovodi do rasta cijena.

Napomenuo je da samo SAD može usmjeriti neke količine ugljikovodika u Europu, ali će cijena biti puno skuplja i utjecati na razinu života europskih građana i konkurentnost europskog gospodarstva.





Također je rekao da je, slijedeći cilj antiruskih sankcija, Zapad odustao od svoje “zelene agende”, namjere da prestane koristiti resurse s takozvanim “visokim ugljičnim tragom.”

“I sada postoji prekrasan razlog da se prikriju pogrešni proračuni i da se u ovom slučaju Rusija okrivi za pogrešne proračune te nesposobnost u energetskom sektoru i mnogim drugim područjima”, dodao je.

“Važno je učvrstiti rastući trend posljednjih godina – korak po korak preorijentirati naš izvoz na brzorastuća tržišta juga i istoka. Za to je u bliskoj budućnosti potrebno identificirati ključnu nužnost infrastrukturnih objekata i započeti njihovu izgradnju”, zaključio je.





Komentari

komentar

You may also like