Putin: „Nećemo apsorbirati Bjelorusiju!“

Jučerašnji posjet ruskog predsjednika Vladimira Putina Bjelorusiji na Zapadu je izazvao bojazan da će željeti neposredno uključiti i tu zemlju u ruske vojne operacije u Ukrajini. Međutim, Putin je tako nešto odmah demantirao iako mu mnogi ne vjeruju. Njegov sastanak s bjeloruskim kolegom Aleksandrom Lukašenkom javnosti je ipak predstavljen u posve drugom kontekstu.

Tako je Lukašenko izjavio je da je Moskva Minsku isporučila sustav protuzračne obrane dugog dometa S-400 Triumf i operativno-taktički raketni sustav Iskander.

“Zahvaljujem vam, Vladimire Vladimiroviču, što smo po svim temama naišli na međusobno razumijevanje, potporu i donijeli potrebne odluke. Posebno hvala, …što ste održali obećanje. Stavili smo u borbeno dežurstvo sustav S-400, koji ste predali Bjelorusiji, i kompleks Iskander, koji ste obećali prije šest mjeseci”, kazao je Lukašenko nakon razgovora s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u ponedjeljak u Minsku.

Istom prigodom ruski predsjednik Vladimir Putin zanijekao je planove o “apsorpciji” Bjelorusije od strane Rusije, nazvavši ih besmislicama. “Rusija nema interesa nikoga apsorbirati, u tome jednostavno nema svrhovitosti”, kazao je ruski čelnik u ponedjeljak na tiskovnoj konferenciji nakon razgovora s Lukašenkom . “Nije pitanje apsorpcije, pitanje je koordinacije ekonomske politike, kao što se to radi u mnogim drugim integracijskim asocijacijama. Sve ostalo je površno, besmislica.“, objasnio je Putin.

Ovoj vijesti pridodajemo i ovu, pristiglu iz Washingtona. Glasnogovornik State Departmenta Ned Price izjavio je ponedjeljak na medijskoj konferenciji kako će Sjedinjene Države uvesti nove sankcije Bjelorusiji ako ta poveća pomoć Rusiji u sukobu u Ukrajini.

“Pažljivo pratimo hoće li Bjelorusija pružiti dodatnu potporu (Rusiji] u Ukrajini. Ako to uočimo, onda ćemo im dati proporcionalni odgovor uvođenjem dodatnih mjera , kazao je Ned Price.





 

Komentari

komentar





You may also like