Putin neočekivano posjetio Mariupolj

Ruski predsjednik Vladimir Putin neplanirano je posjetio Mariupolj i to je prvo putovanje čelnika Kremlja na teritorij ukrajinske regije Donjeck pod ruskom okupacijom od početka rata, izvijestili su danas ruski državni mediji.

Posjet Vladimira Putina Mariupolju je uslijedio nakon što je ruski predsjednik u subotu nenajavljeno otputovao na Krim povodom obilježavanja devete godišnjice ruske aneksije tog poluotoka, i samo dva dana nakon što je Međunarodni kazneni sud (ICC) izdao nalog za uhićenje tog ruskog čelnika.

Mariupolj, koji je u svibnju pao u ruske ruke nakon jedne od najdužih i najkrvavijih bitaka u ratu, bila je prva velika pobjeda Rusije nakon što nije uspjela zauzeti Kijev te se potom usmjerila na jugoistočnu Ukrajinu.

Putin je helikopterom odletio u Mariupolj, javljaja agenciuja TASS pozivajući se na Kremlj. Time je Putin prvi put od početka rata posjetio regiju Donjeck te došao najbliže prvim linijama sukoba od početka agresije. Vozeći se automobilom, Putin je obišao nekoliko gradskih četvrti, zaustavljao se i razgovarao sa stanovnicima.

Mariupolj je pretvoren u ruševine nakon višetjednih borbi. Organizacija za sigurnost i suradnju i Europu (OESS) priopćila je da je rusko bombardiranje rodilišta u Mariupolju ratni zločin.

Stanovnici Mariupolja koji su ranije napustili grad zbog borbi, aktivno se vraćaju, a zabilježen je rast stanovništva, izvijestio je potpredsjednik ruske vlade Marat Kušnulin predsjednika Vladimira Putina.  Putin je nadgledo obnovu luke, bornica i energetskog sustava. Tvrdi da je u nekoliko bolnica uništena sva medicinska oprema od strane ukrajinske vojske i taj potez je Putin prokomentirao: “Normalni ljudi ne rade takve stvari”, prenosi TASS.





Nalog za uhićenje Putina

ICC je u petak izdao nalog za uhićenje Putina, optuživši ga za ratni zločin nezakonitog deportiranja stotina djece iz Ukrajine, što je vrlo simboličan potez koji dodatno izolira ruskog čelnika.

Dok je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski nekoliko puta putovao na bojište kako bi podigao moral svojih trupa i razgovarao o strategiji, Putin je uglavnom ostajao unutar Kremlja dok je vodio ono što Rusija naziva svojom “specijalnom vojnom operacijom” u Ukrajini.

Mariupolj se nalazi u regiji Donjeck, jednoj od četiri regije u kojima je Putin u rujnu proglasio aneksiju. Kijev i njegovi saveznici proglasili su taj potez nezakonitim. Donjeck, zajedno s Luganskom, čini većinu industrijaliziranog dijela Ukrajine.





Ruski mediji izvijestili su u nedjelju da se Putin sastao i s vrhovnim zapovjednikom svoje vojne operacije u Ukrajini, uključujući načelnika Glavnog stožera Valerija Gerasimova koji je zadužen za rat Moskve u Ukrajini.

 

Komentari

komentar

You may also like