Putin nije dao Lukašenku zeleno svijetlo za zatvaranje plina prema Europi

Predsjednik Rusije, Vladimir Putin rekao je da će razgovarati s Aleksandrom Lukašenkom o dotocima plina u Europsku uniju nakon što je bjeloruski čelnik zaprijetio da će prekinuti opskrbu energetskom kontinentu zbog novih sankcija EU.

Svaki prekid u opskrbi plinom ugrozio bi odnos zemalja kao tranzitnih partnera, rekao je Putin. “On to može vjerojatno napraviti, iako u tome nema ništa dobro i ja ću, naravno, razgovarati s njim o tome, ako to nije samo nagla prijetnja”, rekao je Putin danas u intervjuu ruskoj televiziji. “Teoretski, Lukašenko, kao predsjednik tranzitne zemlje, vjerojatno može dati upute da prekine naše opskrbe Europi, iako bi to bilo kršenje našeg ugovora o tranzitu”, rekao je Putin i dodao: “Nadam se da do toga neće doći”. Lukašenko nije upozorio Rusiju prije nego što je zaprijetio, tvrdi. “Nikad mi ništa nije rekao o tome, nije mi čak ni natuknuo”, rekao je Putin.

Plinovodi koji prolaze kroz Bjelorusiju u vlasništvu su ruskog Gazproma PJSC, što smanjuje rizik od bilo kakvog jednostranog zatvaranja. Putinovi bi komentari mogli donijeti određeno olakšanje europskim tržištima plina. Cijene plina više su se nego prepolovile u odnosu na njihov rekord početkom listopada, ali su ove godine još uvijek gotovo četiri puta veće nego prošle godine zbog neizvjesnosti oko isporuke iz Rusije uoči zime, piše The Financial Times. 

Kako se migrantska kriza na granici Bjelorusije s EU pogoršava, Putin je rekao da se nada da će njemačka kancelarka Angela Merkel i Lukašenko uskoro razgovarati međusobno, a ne preko njega. Zanijekao je bilo kakvu umiješanost Rusije u migrantsku krizu na granici s Europskom unijom.

Komentari

komentar





You may also like