Putin o agentima CIA-e među savjetnicima ruske vlade 90-ih

Najmanje jedan časnik Središnje obavještajne agencije Sjedinjenih Država (CIA) bio je među savjetnicima ruske vlade početkom 1990-ih, rekao je ruski predsjednik Vladimir Putin u intervjuu za dokumentarac pod naslovom “Rusija: njezina nedavna povijest”, čiji je dio emitiran na u subotu na TV kanalu Rossiya-1.

“Vjerujem da je barem jedan časnik CIA-e definitivno bio među tim savjetnicima, iako u skladu sa zakonima svoje zemlje nije imao pravo baviti se takvim komercijalnim aktivnostima”, istaknuo je Putin. Prema njegovim riječima, to je na kraju rezultiralo suđenjem u SAD-u koje je otkrilo da je čovjek bio časnik CIA-e. Putin je već ranije govorio o zaposlenicima CIA-e među osobljem ruske vlade 1990-ih na svom sastanku 9. prosinca s Vijećem za razvoj civilnog društva i ljudska prava. Kazao je da je to samo jedan primjer pokušaja miješanja u unutarnja pitanja Rusije. Šef države je dodao da ih je “sve očistio” početkom 2000-ih.

Prvi ruski predsjednik, Boris Jeljcin, bio je okružen “stotinama” agenata CIA-e koji su mu govorili što da radi tijekom cijelog svog mandata na čelu. To je rekao Ruslan Khasbulatov, bivši predsjednik ruskog parlamenta, prenio je RT u lipnju ove godine. Također, Putin je ranije ovog mjeseca dao naslutiti da je s ruskom vladom tada surađivalo mnogo više od jednog američkog agenta. Prema Putinovim riječima, neki američki stručnjaci bili su stacionirani u ruskim postrojenjima za nuklearno oružje i čak su sjedili za stolom s jasno istaknutom američkom zastavom. “Tamo su živjeli i radili. Nisu im trebali tako suptilni instrumenti uplitanja u naš politički život jer su ionako sve kontrolirali”, tvrdi ruski predsjednik, naglašavajući da su sudjelovali u vođenju “privatizacije”, a prenosi RT.

Komentari

komentar

You may also like