Putin o neviđenim poslovnim olakšicama na Kurilima; o pregovorima s Japanom, …

Ruski predsjednik Vladimir Putin upravo govori na plenarnoj sjednici Istočnog ekonomskog foruma u Vladivostoku (EEF). Izjavio je, između ostalog, kako će ruska vlada na Kurilskim otocima uvesti dosad nezabilježen sustav poticaja i pogodnosti, najbolji u čitavoj Azijsko-tihooceanskoj regiji (APR). Osvrnuo se i na pregovore s Japanom oko statusa spornih južnokurilskih otoka.

“Moramo stvoriti konkurentne uvjete za rad naših partnera na Kurilskim otocima. To znači da bi trenutni uvjeti poreznog opterećenja, cijene posuđenog kapitala, brzine i kvalitete javnih usluga za poslovanje trebali postati globalno konkurentni. Najbolji u cijeloj Azijsko-tihooceanskoj regiji”, kazao je Putin.

„Konkretno, potpuno ćemo osloboditi tvrtke (ne samo registrirane na Kurilima, op.GN.) od plaćanja ključnih poreza na dobit, imovinu, zemljište i promet. I to deset godina. Za takve će se tvrtke deset godina utvrđivati ​​niže premije osiguranja po stopi od 7,6%. Osim toga, na Kurilskim otocima djelovat će slobodna carinska zona. Odnosno, postat će lakši i prikladniji uvoz robe, opreme i izvoz gotovih proizvoda”, izjavio je ruski predsjednik, dodavši kako ne namjeravaju ubirati PDV u ovoj zoni,”sve dok roba ne napusti teritorij Kurilskih otoka”.

Povlašteni tretman neće se proširiti na sve vrste djelatnosti. “Izuzetak će biti posrednička djelatnost, … , vađenje i prerada ugljikovodika, kao i ribolov i eksploatacija vrijednih vodnih bioloških resursa. To su već ionako visoko isplative djelatnosti, vrlo profitabilan posao”, izjavio je Vladimir Putin.

Putin je naglasio kako je Rusija otvorena za suradnju sa svim zemljama Azijsko-tihooceanske regije, da u njoj živi polovica svjetskog stanovništva i da ona čini trećinu svjetskog BDP-a te je već dugi niz godina lokomotiva globalnog gospodarstva. Ovdje zemlje pokazuju stope razvoja koje su stalno veće od svjetskog prosjeka.

“Rusija je sastavni dio APR”, napomenuo je Putin.





Osvrnuo se i na mogućnost sklapanja mirovnog sporazuma s Japanom za što Moskva, kako je kazao, Moskva nikada nije odbila dijalog, ali da Tokio stalno mijenja svoj stav po tom pitanju.

Putin je podsjetio kako u Ustavu Ruske Federacije stoji da su Južni Kurili sastavni dio Rusije ali da to ipak ne mijenja pristup Moskve temi sklapanja mirovnog ugovora.

“Smatramo da je nepostojanje takvog dokumenta u našim odnosima besmislica”, naglasio je Putin.





Naglasio je kako su i Rusija i Japan zainteresirani za normalizaciju bilateralnih odnosa.

„Složili smo se s bivšim (japanskim) premijerom (Shinzo Abe, op.GN.) da smo spremni to graditi na temelju poznatih dokumenata iz 1950-ih. Naši japanski partneri stalno su mijenjali svoj stav.”

Istodobno, prema Putinu, moraju se uzeti u obzir i moderne stvarnosti.

“Jedan od njih je da kada govorimo o mirovnom sporazumu, moramo osigurati i mirnu budućnost. To znači kako mi moramo biti zajamčenom osigurani od iznenađenja povezanih s mogućim razmještajem američkih oružanih snaga, poglavito raketnih napadnih sustava blizu naših granica.“

Ovdje treba podsjetiti kako japanski premijer Yoshihide Suga,nije želio sudjelovati na EFF u virtualnom formatu, za razliku od kineskog predsjednika Xi Jinpinga i indijskog premijera Narandre Modija.

 

Komentari

komentar

You may also like