Putin o novoj britanskoj premijerki Liz Truss: Narod UK nije sudjelovao u izboru

Komentirajući imenovanje Liz Truss za premijerku Velike Britanije, Putin je jučer, u sklopu govora na ekonomskom forumu u Vladivostoku, rekao da je u Ujedinjenom Kraljevstvu na snazi ​​”procedura koja je daleko od demokratskih načela izbora šefa vlade”. “Narod Ujedinjenog Kraljevstva u ovom slučaju ne sudjeluje u promjeni vlasti”, rekao je. Kako će London graditi odnose s Rusijom pod premijerkom Liz Truss ovisit će o britanskim vladajućim elitama, pretpostavio je Putin. “Naša je dužnost štititi vlastite interese. To ćemo činiti dosljedno i u to nitko ne bi trebao sumnjati”, obećao je Putin, prenosi TASS.

Liz Truss, koja je pobijedila u utrci za vodstvo torijevaca, imenovana je u utorak premijerkom, naslijedivši Borisa Johnsona. U ponedjeljak je Truss pobijedila u unutarstranačkoj borbi protiv bivšeg britanskog ministra financija Rishija Sunaka. Sada slaže novu vladu.

Iz Moskve su ubrzo nakon reagirali Peskov i Lavrov. Lavrov, ministar vanjskih poslova je rekao: “Ona (Truss) ima svoje vlastite principe, prije svega, pridržavanje tvrde linije u obrani britanskih interesa bez ikakve želje da uzme u obzir stav drugih ili da čini bilo kakve kompromise”, rekao je Lavrov. “Ne mislim da će to pomoći da se održi ili ojača pozicija te zemlje na međunarodnoj sceni, koja je očito oštećena nakon Brexita. Sada London već duže vrijeme aktivno pokušava nadoknaditi ovaj gubitak identiteta i utjecaja u Europskoj uniji poduzimanjem prilično drastičnih koraka, uključujući i agresivne akcije u vezi sa situacijom koja se razvila oko Ukrajine. Svi to znamo”. Peskov, glasnogovornik Kremlja, je rekao da odnos Rusije i Londona “teško može biti gori”, ali da se nada da se ipak neće pogoršati iako su njezine izjave do tada bile “prilično agresivne, neprijateljske i nekonstruktivne”.

Liz Truss se do sada istaknula s izrazito proturuskom retorikom, čak i za britanske pojmove. No, ni Moskva joj nije ostala dužna. Jedna od nekoliko desetaka “zgoda” prepucavanja na relaciji London-Moskva se zbila ranije ove godine kada je Truss, u jednom trenutku, zamijenila Baltičko i Crno more (na engleskom oba mora započinju slovom “b”). Glasnogovornica Zaharova je odgovorila da bi se očekivalo da ministrica vanjskih poslova bivše kolonijalne i pomorske sile zna barem osnove geografije.

Komentari

komentar





You may also like