Putin o prijedlogu parlamenta: Priznanje republika u Donbasu nije u skladu sa Sporazumima iz Minska

Ruski predsjednik Vladimir Putin primio je na znanje prijedlog donjeg doma parlamenta (Dume) da prizna samoproglašene Donjecke i Luganske Narodne Republike (DPR, LPR), ali takav potez ne bi bio u skladu sa sporazumima iz Minska, rekao je danas glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov, prenosi TASS.

“Nema jasnih pravila u tom pogledu”, rekao je u odgovoru na pitanje novinara o koracima koji bi mogli uslijediti nakon zahtjeva Dume. “Predsjednik je primio zahtjev, reagirao je na njega, uzeo ga je u obzir”, uvjerava Peskov. Međutim, naglasio je da “priznavanje [DPR-a i LPR-a] nije u skladu sa sporazumima iz Minska”. “Ovo je doista tako”, istaknuo je glasnogovornik. Prema njegovim riječima, zahtjev Dume “stvarno je vrlo jasan znak koji ukazuje na raspoloženje zakonodavaca i prevladavajuće javno mnijenje nacije. Međutim, predsjednik je naglasio da je ključna stvar pomoći u rješavanju situacije na jugoistoku [Ukrajine] i to se može učiniti samo kroz sveobuhvatne napore da se olakša provedba paketa mjera iz Minska. To je ono na što će se predsjednik usredotočiti”, precizirao je.

Putin je jučer navečer nakon razgovora s njemačkim kancelarom Olafom Scholzom komentirao zahtjev za priznavanjem Donjecke i Luganske Narodne Republike. “Polazit ću od činjenice da svi trebamo učiniti sve da riješimo problem Donbasa, što bi trebalo biti učinjeno, prije svega, na temelju mogućnosti koje pružaju Sporazumi iz Minska koji nisu u potpunosti implementirani. Očekujemo da će naši partneri s druge strane Atlantika i u Europi, prvenstveno Njemačka i Francuska, izvršiti neophodan utjecaj na sadašnje vlasti u Kijevu i rješenje će biti pronađeno”, istaknuo je ruski čelnik.

Komentari

komentar

You may also like