Putin o ruskoj nuklearnoj trijadi i rizicima pogoršanja stanja u pojedinim dijelovima svijeta

Ruski predsjednik Vladimir Putin u ponedjeljak, 21. prosinca, održao je prošireni sastanak vijeća ruskog Ministarstva obrane, na kojem se govorilo o rizicima pogoršanja sigurnosnog stanja u pojedinim dijelovima svijeta, stanju ruske vojske, izazovima koji stoje pred njom i td.

Putin je, sastavši se na kraju godine s ključnim osobama ruskog obrambenog sustava, izjavio kako se u idućem razdoblju mogu pojaviti „visoki rizici od pogoršanja situacije na Zakavkazju (ruski naziv za prostor južno od Kavkaza, između Crnog i Kaspijskog mora, op. GN), Bliskom Istoku, Africi i drugim regijama svijeta“.

Kazao je kako „vojna aktivnost NATO saveza ne prestaje“ i da se„ na žalost, degradacija sustava kontrole naoružanja nastavlja”.

Podsjetio je na američko jednostrano povlačenje iz sporazuma o proturaketnoj obrani “pod izmišljenim izgovorima“, sporazuma o raketama malog i srednjeg dometa, sporazuma o „otvorenom nebu“ i td. Poglavito je upozorio na istek sporazuma o strateškom nuklearnom naoružanju START u veljači iduće godine

Ruski čelnik je naglasio kako Rusija “detaljno analizira trenutačnu geostratešku i vojno-političku situaciju i predviđa njezin mogući razvoj”.

“Glavni zaključak je očit. Nastavit ćemo aktivno i učinkovito razvijati oružane snage, povećavati njihovu borbenu spremnost i učinkovitost “, kazao je Putin.





Govoreći o ruskoj nuklearnoj trijadi (čine je strateške nuklearne rakete kopnenog baziranja, strateške nuklearne podmornice i strateški bombarderi) Putin je kazao kako su ruska vojska i ruska nuklearna trijada dosegnule razinu koja omogućuje jamčenje sigurnosti zemlje, ali da je mirovanje apsolutno neprihvatljivo. „Odlazeća se godina pokazala teškom”, kazao je dalje, i dodao kako to nije samo posljedica pandemije koronavirusa. “Vidjeli smo kako su se rasplamsali novi i dugotrajni regionalni sukobi, a poduzete su mjere za potkopavanje globalne stabilnosti”, kazao je ruski čelnik.

“Naša vojska i, što je najvažnije, nuklearna trijada dosegnuli su razinu koja omogućuje jamčenje sigurnosti Rusije”, … „stopa promjena u svim kritičnim područjima za oružane snage neobično je visoka“, …To čak nije ni Formula 1, brzina promjene je kozmička. Zaustavite se samo na sekundu i odmah počnete zaostajati ”, rekao je.

Naglasio je kako u 2021. g. ruske snage nuklearnog odvraćanja moraju doseći razinu osuvremenjivanja od 88,3 posto“, a konvencionalne snage do 2024. trebale bi dosegnuti razinu osuvremenjivanja od 76 posto ”





Komentari

komentar

You may also like