Putin, o ruskom odgovoru nakon američkog povlačenja iz raketnog sporazuma

Sporazum o raketama malog i srednjeg dometa između SAD-a i Rusije prestao je važiti 2. kolovoza. Nakon američkog objašnjenja svog službenog povlačenja iz istog, koje se temelji na prebacivanju krivnje za njegovu propast isključivo na rusku stranu, uslijedila je reakcija iz Moskve. Jučer je ruski predsjednik Vladimir Putin obavio sastanak s članovima ruskog Vijeća sigurnosti na tu temu i nakon toga dao službenu izjavu.   

Izjavio je kako Rusija ne može ignorirati nastalo stanje nakon američkog jednostranog povlačenja iz sporazuma, a također se ne može zadovoljiti  tzv. miroljubivim deklaracijama sa strane Washingtona i njegovih saveznika. SAD ovime mogu obnoviti ničim ne ograničavajuću utrku u naoružanju.

„Rusija smatra nužnim, ne odgađajući to, obnovu potpunih pregovora o osiguranju strateške stabilnosti i sigurnosti. Mi smo za to spremni. … Kako bismo izbjegli kaos u kojemu nema nikakvih pravila, ograničenja i zakona, nužno je još jednom ukazati na sve moguće opasne posljedice i početi ozbiljan i temeljiti dijalog, bez dvosmislenosti“, kazao je Putin. Pri tom je izjavio kako Rusija ne odustaje od jednostranih obveza preuzetih sporazumom i da neće raspoređivati rakete zabranjene tim sporazumom tamo gdje ne bude takvih raketa američke proizvodnje. Razrada, proizvodnja i razmještaj tih raketa kopnenog baziranja imat će isključivo karakter identičnog protuodgovora.

Vladimir Putin je ruskom Ministarstvu obrane, Ministarstvu vanjskih poslova i Vanjskoj obavještajnoj službi naložio da pozorno prate američke poteze oko razrade, proizvodnje i razmještaja raketa malog i srednjeg dometa. Ukoliko Moskva dobije provjerenu informaciju o početku američke proizvodnje takvih sustava, Rusija će istoga trenutka početi s potpunom razradom identičnih raketa.

„Naravno, za to treba vrijeme. Stvarnim prijetnjama, koje izniču za Rusiju u svezi povlačenja SAD-a iz sporazuma, sigurno će se parirati raketama zračnog baziranja „H-101“ i „Kinzhal“, morskog baziranja „Kalibr“, kao i naprednim sustavima, uključno i nadzvučnim sustavima tipa „Cirkon“, izjavio je ruski čelnik.

Rusija računa na zdravu logiku i osjećaj odgovornosti Washingtona i njegovih saveznika pred svojim narodima i pred međunarodnom zajednicom, kazao je Putin, naglasivši, kako su potezi Washingtona jako usložnili stanje u svijetu i da su se pojavili fundamentalni rizici za svih.
„Prema našem mišljenju, potezi SAD-a neizbježno će za sobom povući nedostatak i urušavanje svih osnovnih konstrukcija globalne sigurnosti, uključno i Sporazum o strateškom ofanzivnom oružju i Sporazum o neširenju nuklearnog oružja“, izjavio je sinoć ruski predsjednik Vladimir Putin.

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like