Putin objasnio po čemu se članstvo Finske i Švedske u NATO-u razlikuje od članstva Ukrajine

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je da Moskva drugačije gleda na članstvo Finske i Švedske u NATO-u od članstva Ukrajine zato što Rusija nema teritorijalnih sporova sa skandinavskim zemljama, izvještava Anadolu Agency.

Međutim, ako Helsinki i Stockholm dopuste raspoređivanje kontigenata i naoružanja vojnog saveza u svojim zemljama, situacija će se pogoršati, odnosno prisiliti Moskvu da poduzme odgovarajuće protumjere, upozorio je ruski predsjednik u srijedu tijekom konferencije za novinare u glavnom gradu Turkmenistana Ashgabatu. “Mi nemamo takvih problema sa Švedskom i Finskom, koje, nažalost, imamo s Ukrajinom. Nemamo teritorijalnih pitanja… nema sporova… nemamo ništa što bi nam moglo smetati s gledišta članstva Finske ili Švedske u NATO-u.” “Samo oni trebaju jasno i jasno shvatiti da prije nije bilo prijetnji, ali sada, ako tamo budu raspoređeni vojni kontingenti i infrastruktura, mi ćemo morati odgovoriti zrcalno i stvarati iste prijetnje teritorijama s kojih nam se prijeti”, naglasio je.

Odgovarajući na izjavu glavnog tajnika NATO-a Jensa Stoltenberga da Rusija sada ima “više NATO-a” na svojoj granici, Putin je ustvrdio da se članstvo Finske i Švedske bitno razlikuje od članstva Ukrajine. “To su potpuno različite stvari. Oni to savršeno razumiju i samo plasiraju tu tezu u javno mnijenje kako bi pokazali da Rusija nije postigla željene rezultate”, rekao je. Za razliku od Finske i Švedske, Ukrajina postaje “antiruska”, a proganjaju se oni “koji se osjećaju dijelom ruskog svijeta”, dodao je.

Dodao je da je Rusija jasno predvidjela da NATO, pod vodstvom SAD-a, traži neprijatelja koji će ujediniti saveznike. Iran nije prikladan za ovu (neprijateljsku) ulogu, a Rusija je. “Dali smo im takvu priliku – da ujedine sve saveznike na novom povijesnom obratu. Za nas nema ništa novo. Ovo još jednom potvrđuje ono o čemu smo cijelo vrijeme govorili, a to je da je NATO blok ostatak prošlo doba – doba hladnog rata. “Stalno nam se govori da se NATO promijenio, da je sada politička unija, ali svi su tražili razlog i priliku da mu damo novi zamah kao vojnoj organizaciji”, istaknuo je.

Putin je rekao da krajnji ciljevi ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini ostaju oslobađanje Donbasa, zaštita njegovih ljudi i razvoj uvjeta koji bi jamčili sigurnost Rusije. “Rad se odvija mirno, (i) ritmično. Kao što vidite, postrojbe se kreću i ostvaruju postavljene zadatke. Sve ide prema planu”, ustvrdio je. Ruski je predsjednik izjavio kako ne vidi potrebu umjetno prilagođavati operaciju nekim rokovima jer bi to zahtijevalo intenziviranje vojnih napora, što bi rezultiralo većim ljudskim gubicima. “A prije svega moramo razmišljati o tome kako spasiti živote naših momaka”, naglasio je. Upitan o navodima o napadu na trgovački centar u ukrajinskom gradu Kremenčuku, Putin je rekao da ruska vojska ne gađa civile, ima jasne koordinate vojnih ciljeva i koristi visokoprecizno oružje kako bi izbjegla kolateralnu štetu.

O izjavi belgijskog premijera Alexandera de Crooa koji je rekao da se “rat može dobiti samo na bojnom polju”, Putin je rekao da njegove riječi potvrđuju da je Ukrajina alat Zapada za postizanje vlastitih interesa. “Rukama ukrajinskog naroda, članice NATO-a i vodeće zemlje NATO-a jednostavno se žele dodatno afirmirati, afirmirati svoju ulogu u svijetu, potvrditi ne vodstvo, nego svoju hegemoniju u doslovnom smislu riječi, svoje imperijalne ambicije…” Istaknuo je: “A to što su uvijek govorili o svojoj isključivosti, govorili i uvodili u svijest svjetske zajednice tezu i parolu ‘tko nije s nama, taj je protiv nas’, sve je manifestacija iste politike. Nema što novo za nas ovdje.”





Na pitanje o primjedbama čelnika G7 o njemu, Putin je ustvrdio da sadašnje razdoblje nije najbolje što se tiče odnosa s njima. Ruski predsjednik je odogovorio britanskom premijeru Borisu Johnsonu koji je izjavio da Putin ne bi započeo rat da je žena. Putin je odgovorio da je Ujedinjeno Kraljevstvo ne tako davno vodilo rat protiv Argentine i da je odluku o početku sukoba donijela žena – premijerka Margaret Thatcher. “Stoga mislim da od sadašnjeg premijera Ujedinjenog Kraljevstva ovo nije baš točno referiranje na ono što se danas događa”, rekao je.​​​​​​​

 

Komentari

komentar





You may also like