Putin od Bennetta traži da se crkva u Jeruzalemu prenese u rusko vlasništvo

Izraelski mediji objavili su da je ruski predsjednik Vladimir Putin pisao izraelskom premijeru Naftaliju Bennettu sa zahtjevom da se crkva Aleksandra Nevskog koja se nalazi na Aleksandrovskom kompleksu u Jeruzalemu prenese u vlasništvo Rusije.

“Ruski predsjednik Vladimir Putin u nedjelju kasno navečer, u pismu premijeru Naftali Bennettu, zatražio je da se crkva Aleksandra Nevskog u Starom gradu Jeruzalema odmah preda u ruke Rusije nakon što je to obećao bivši (izraelski) premijer Benjamin Netanyahu” – stoji u objavi medija “Yediot Ahronot”.

O tome je pisao i izraelski medij Haaretz, a prenosi i ruski RIA Novosti.

Ovu informaciju iz ureda izraelskog premijera još nisu komentirali.

U petak je predsjednik Carskog pravoslavnog palestinskog društva (IOPS) Sergej Stepašin rekao je da je situacija u Ukrajini zaustavila prijenos Aleksandrovskog kompleksa u Jeruzalemu na Rusiju, a Putin je osobno sudjelovao u rješavanju situacije.

Stepašin je rekao da predsjednik Ruske Federacije o tome namjerava “pisanim putem podnijeti zahtjev novom premijeru Izraela Bennettu”.
Aleksandrov kompleks nalazi se u Jeruzalemu pored crkve Svetog groba. Zgrada, izgrađena krajem 19. stoljeća, bila je uređena kao kuća Romanovih. Nakon revolucije 1917. počeo je spor oko vlasništva.

Do 2000-ih, zgrada Alexander Compounda bila je pod kontrolom takozvanog Ortodoksnog palestinskog društva (PPO), koje se proglasilo nasljednikom predrevolucionarnog IOPS-a.

Ruski IOPS, zajedno s ruskim vlastima, dugi niz godina traži njegov povratak.

Istodobno, Nikolaj Vorontsov-Hoffman, čelnik PPO-a, rekao je da namjerava osporiti ruske zahtjeve za zgradu na sudu. Kako su u travnju izvijestili mediji, Okružni sud u Jeruzalemu donio je privremenu zabranu prijenosa vlasništva nad kompleksom Alexander Compound na Rusiju do donošenja konačne odluke o ovom pitanju.

Ranije je tajnik za tisak ruskog čelnika Dmitrij Peskov rekao da se Kremlj nada da će izraelske vlasti ipak prenijeti Aleksandrov kompleks u Rusku Federaciju, kazavši kako je za Rusiju to vrlo važno pitanje.

U listopadu prošle godine, izraelski veleposlanik u Rusiji Alexander Ben Zvi izrazio je nadu da će sud u Jeruzalemu “u narednim danima” donijeti konačnu odluku o Alexander Compoundu.
 

Komentari

komentar

You may also like