Putin održao sastanak ruskog Vijeća sigurnosti: zabrinutost stanjem oko Venezuele

Ruski predsjednik Vladimir Putin u petak, 29. ožujka, održao je operativni sastanak sa stalnim članovima ruskog Vijeća sigurnosti.

Prema podacima informativne službe Kremlja, članovi Vijeća razmatrali su stanje vezano uz Venezuelu i izrazili krajnju zabrinutost nastavkom direktnih izjava niza država o daljnjem miješanju u unutarnje stvari te zemlje, što ometa prevladavanje unutarnjo-političkih problema Venezuele. Naglašeno je, kako isključivo sami Venecuelanci moraju donositi odluke o daljnjoj sudbini svoje zemlje.

Podsjećamo: ukupno stanje ionako složenih američko-ruskih odnosa dodatno se zaoštrilo nakon otvorene izjave američkog predsjednika Donalda Trumpa od prije dva dana, kako Rusi moraju „otići van“ iz Venezuele ili su moguće sve opcije od strane SAD-a. Ta je izjava bila neposredna posljedica novog slanja ruske humanitarne i vojne pomoći službenom Caracas u prošlu nedjelju. Ruska strana ovakvu je retoriku označila potpuno neprihvatljivom i podsjetila Washington da se ruski potezi prema Venezueli temelje na pozivu međunarodno priznate vlade u Caracasu i međusobnih, već ranije potpisanih sporazuma o suradnji po različitim sferama, uključno i one vojno-tehničke. Ali teško je vjerovati kako Washington za tu činjenicu ne zna, kao i to, da će ona imati bilo kakvog utjecaja na promjenu njegovih stavova po pitanju te latinsko-američke zemlje i ruske uloge u njoj.

 

Komentari

komentar
0 komentara

You may also like