Putin održao sjednicu Ruskog vijeća sigurnosti na temu Sirije i Venezuele

U petak, 25. siječnja, u Moskvi je održana sjednica Vijeća sigurnosti Ruske Federacije, kojom je predsjedao čelnik te države Vladimir Putin. On je članove Vijeća podrobno izvijestio o svojim nedavnim sastancima s japanskim premijerom Shinzo Abeom, turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom, kao i jučerašnjem telefonskom razgovoru s venezuelanskim predsjednikom Nicolasom Madurom.

Na sjednici se razgovaralo o stanju u Siriji i perspektivi političkog riješenja toga problema. U svezi stanja u Venezueli na sjednici Vijeća još je jednom izražena ruska pozicija o nedopustivosti bilo čijeg vanjskog miješanja u unutarnje stvari te zemlje.

Podsjećamo: jučer je ruski predsjednik Putin telefonski razgovarao s venezuelanskim kolegom Nicolasom Madurom i pri tom izrazio punu rusku potporu zakonitoj vladi i Maduru osobno, u uvjetima izvana isprovocirane i zaoštrene unutarnjopolitičke krize. Također je zatražio da se riješenje problema mora iznaći isključivo u okviru ustava te zemlje i mirnog dijaloga. Na istom tragu su i stavovi političkih vrhova Kine, Irana i Turske, kao i Meksika, Kube i Bolivije. S druge strane, Madurovu vlast više ne priznaju SAD, Kanada, većina latinsko-američkih država , Australija i EU. Dakle, i u slučaju Venezuele, možda više nego na bilo kojem drugom, na sceni je tipična geopolitička polarizacija svijeta po liniji Istok-Zapad.

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like