Putin: Okrivljavanje Rusije za probleme s izvozom žitarica nema nikakve osnove

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je danas austrijskom kancelaru Karlu Nehammeru da su pokušaji da se Rusija okrivi za poteškoće u isporuci žitarica diljem svijeta neutemeljeni te su umjesto toga krive sankcije Zapada, priopćio je Kremlj.

“Vladimir Putin je naglasio da su pokušaji da se Rusija učini odgovornom za poteškoće s opskrbom poljoprivrednih proizvoda na svjetska tržišta neutemeljeni”, rekli su iz Kremlja nakon telefonskog poziva između čelnik, prenosi Interfax. “Dana su detaljna objašnjenja pravih uzroka ovih problema, koji su se, između ostalog, pojavili zbog proturuskih sankcija Sjedinjenih Država i Europske unije”.

Putin je također pozvao Ukrajinu da razminira luke “što je prije moguće” kako bi omogućio prolaz plovilima za prijevoz žitarica, rekao je Kremlj, ne iznoseći detalje. Putin je optužio je Kijev da “sabotira” razgovore s Moskvom.

Ruska ofenziva na Ukrajinu i zapadne sankcije poremetile su isporuke gnojiva, pšenice i druge robe iz dviju zemalja, što je potaknulo zabrinutost zbog rizika od gladi u cijelom svijetu. Rusija i Ukrajina proizvode trećinu svjetske pšenice. Obraćajući se novinarima nakon telefonskog razgovora s Putinom, Nehammer je rekao da je ruski predsjednik “dao signale da je prilično spreman dopustiti izvoz preko morskih luka”. No, “prava spremnost će postati očita tek kada se stvarno provede”, dodao je. Također je rekao da ga je Putin uvjeravao da je “spreman” pregovarati o razmjeni zarobljenika s Ukrajinom i “da bi trebalo biti napretka” po tom pitanju. “Ruski predsjednik nas je uvjeravao da Međunarodni Crveni križ mora i treba imati pristup ratnim zarobljenicima”, rekao je Nehammer. “Naravno, on također zahtijeva pristup ruskim ratnim zarobljenicima u Ukrajini”, kazao je austrijski kancelar, a prenosi ga AFP.

U razgovoru s talijanskim premijerom Mariom Draghijem u četvrtak, Putin je rekao da je Moskva spremna dati “značajan doprinos” sprječavanju krize s hranom ako Zapad ukine sankcije. Putin je također istaknuo da je Rusija otvorila “humanitarne koridore za izlazak civilnih brodova iz luka Azovskog i Crnog mora”, priopćio je Kremlj. Austrijski Nehammer u travnju je postao prvi europski čelnik koji je posjetio Putina od početka vojne kampanje Moskve u Ukrajini 24. veljače. Nakon tih razgovora rekao je da je “prilično pesimističan” u pogledu šansi diplomacije.

Komentari

komentar





You may also like