Putin optužio “neonaciste u Ukrajini” za zločine nad civilima

Ruski predsjednik Vladimir Putin u petak je optužio “neonaciste u Ukrajini” za zločine nad civilima, u prigodi Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta, želeći opravdati rusku vojnu ofenzivu, piše AFP.

“Zaboraviti ono čemu nas je povijest naučila, vodi ka ponavljanju strašnih tragedija. Dokaz tomu su zločini nad civilima, etničko čišćenje i kažnjeničke akcije koje provode neonacisti u Ukrajini”, istaknuo je ruski predsjednik u priopćenju. “Naši vojnici se odvažno bore protiv zla”, dodao je.

“Na dan oslobođenja njemačkog logora smrti Auschwitza-Birkenaua, sjetimo se da Putin gradi nove logore na istoku“, otvoreno je reagirao poljski premijer Mateusz Morawiecki, pozivajući na pružanje pomoći Ukrajini kako se povijest “ne bi ponovila”.

Da bi opravdao svoju vojnu intervenciju, Vladimir Putin je više puta osudio “genocid”, kako je rekao, nad stanovnicima ruskog govornog područja na istoku Ukrajine i nazvao vladu Volodimira Zelenskija “neonacističkom”. “Svakim pokušajem revizije doprinosa naše zemlje Velikoj Pobjedi (u Drugom svjetskom ratu) zapravo se opravdavaju zločini nacizma i utire put obnovi njegove krvave ideologije”, upozorio je u petak ruski predsjednik u priopćenju koje je objavio Kremlj.

Putin je uz to izrazio žaljenje zbog “milijuna nedužnih žrtava – Židova i pripadnika drugih naroda – koji su ubijeni, mučeni i umoreni glađu i bolestima” tijekom holokausta. Dosad je Rusija svake godine sudjelovala na Međunarodnom danu sjećanja na žrtve holokausta koji se obilježava 27. siječnja, ali ove godine nije pozvana na 78. obljetnicu oslobađanja logora smrti Auschwitza-Birkenaua.

Sjećanje na holokaust: “Putin otvara nove logore”, rekao je poljski premijer





Komentari

komentar





You may also like