Putin oštar prema ideji Zapada da se izbjeglice iz Afganistana smjeste u susjedne države

Ruski predsjednik Vladimir Putin kritizirao je ideju Zapada da izbjeglice iz Afganistana smjesti u države srednje Aziju dok su u procesu dobivanja viza za SAD i Europu.

“Naši zapadni, nazovimo ih, partneri uporno postavljaju pitanje smještanja izbjeglica u zemlje Srednje Azije prije nego što dobiju vize iz Sjedinjenih Američkih Država ili nekih drugih zemalja”, rekao je na današnjem sastanku s članovima svoje stranke, prenosi TASS.

“Misle da ih mogu poslati bez viza našim susjedima srednjoazijskim državama, ali odbijaju ih primiti u svoje zemlje bez viza? Kakav je to ponižavajući pristup rješavanju ovog pitanja?”, upitao je ruski predsjednik. Putin je dodao da će se o ovom pitanju razgovarati na sastanku Organizacije ugovora o kolektivnoj sigurnosti (ODKB) i da Rusija je u stalnom kontaktu s partnerima iz republika Srednje Azije.

Te države na ovaj ili onaj način naši su najbliži partneri i saveznici. Dijelimo zajedničke granice i nemamo viznih ograničenja. Zamislite da su izbjeglice ušle u bilo koju od ovih zemalja. Tko je tko među tim izbjeglicama, kako znamo? Možda ih bude tisuće ili čak stotine tisuća, a možda čak i milijun. Dok mi i naši najbliži saveznici nemamo čak ni vizna ograničenja. Što će biti s našom zajedničkom granicom? Duga je tisuće kilometara! Može se prijeći automobilom ili čak jahanjem magarca kroz stepu. Što ćemo učiniti s tim?” upitao  je Putin.

Ruski čelnik opisao je osiguravanje nacionalne sigurnosti po ovom pitanju jednim od najvažnijih i prioritetnih zadataka.

Komentari

komentar





You may also like