Putin otkrio razlog posjeta Velikoj džamiji u Damasku: u njoj se čuvaju relikvije sv. Ivana Krstitelja!

Foto: Kremlin.ru

U Rusiji se danas slavi blagdan Božića po Julijanskom kalendaru. U tom kontekstu zanimljive su riječi tamošnjeg predsjednika Vladimira Putina, koje se odnose na njegov posjet sirijskom glavnom gradu  Damasku prije točno godinu dana, kada je zajedno s tamošnjim predsjednikom Basharom El-Assadom posjetio džamiju Umayad, poznatu i kao Velika džamija – jedna od najvećih i najstarijih džamija u svijetu, a nakon čega je posjetio i pravoslavnu crkvu Blažene Djevice Marije gdje je razgovarao s Antiohijskim patrijarhom Ivanom X.

Slika: Putin i Assad u Velikoj džamiji u Damasku, foto: kremlin.ru

Putin je, u dokumentarnom filmu objavljenom 7. siječnja na televiziji Rossia-1  kazao kako je osim pravoslavne, stvarno želio posjetiti i gore spomenutu džamiju. „Zašto? Jer tamo se nalaze relikvije Ivana Krstitelja. Bilo mi je neočekivano da se svetinje Ivana Krstitelja nalaze u džamiji, te se da se brižno čuvaju i poštuju u islamskom svijetu ”, kazao je čelnik ruske države.
Prema Putinu, “bliskost dviju svjetskih religija (kršćanstva i islama), u čijim temeljima leže zajedničke moralne i etičke vrijednosti, općeljudske humane vrijednosti, ne može ne pobuditi interes i uvažavanje.”

 

 

 

 

Komentari

komentar
loading...

You may also like