Putin parlamentu uputio zakonski prijedlog o prestanku važenja raketnog sporazuma sa SAD-om

Ruski predsjednik Vladimir Putin uputio je ruskoj Dumi prijedlog zakona o prestanku važenja Sporazuma o uništenju raketa malog i srednjeg dometa.

Predsjednik ruskog parlamenta Vyacheslav Volodin izjavio je kako je prijedlog zakona o ruskom povlačenju iz spomenutog sporazuma između SAD-a i SSSR-a stigao u Dumu, koja će ga razmotriti, a svoju odluku donijeti do 18. lipnja. Taj zakonski prijedlog daje predsjedniku države pravo na donošenje odluke o obnovi važenja spomenutog sporazuma.

Podsjećamo: taj je raketni sporazum potpisan 8. prosinca 1987.g., a na snagu je stupio 1. lipnja 1988.g. Njime je bilo predviđeno uništenje niza tipova raketa malog i srednjeg dometa, kao i zabrana proizvodnje, testiranja i razmještaja balističkih i krstarećih raketa kopnenog baziranja dometa od 1 tisuće do 5,5 tisuća kilometara (srednji domet) i 500 do 1000 kilometara (mali domet), kao i njihovih lansera.

Američki predsjednik Donald Trump izjavio je 20. listopada 2018.g. kako se SAD namjeravaju povući iz toga sporazuma, a 4. prosinca državni tajnik Mike Pompeo uputio je Rusiji ultimatum sa zahtjevom da u roku od 60 dana uništi ili preinači raketu 9M729, koja, prema tvrdnjama SAD-a, po svojim karakteristikama krši spomenuti sporazum.

Rusija sa svoje strane opovrgava američke tvrdnje i navodi kako SAD krše taj sporazum razmještajem svojih proturaketnih sustava u Istočnoj Europi (Rumunjska, Poljska) koji se vrlo brzo i lako mogu preinačiti iz defanzivnih u ofanzivne sustave za lansiranje krstarećih raketa Tomahawk, kao i to da Washington koristi postojeći sporazum za razmještaj zabranjenih tipova raketa na pomorske platforme (brodove, podmornice) okružujući njima Rusiju sa strane Sredozemnog i Sjevernog mora, kao i Dalekog istoka.

Navodimo kako se u spomenutom sporazumu pomorska varijanta razmještaja raketa malog i srednjeg dometa nije razmatrala jer tadašnji SSSR takve mogućnosti nije niti imao, a SAD su ih tek počele razvijati.





Washington je 1. veljače objavio kako SAD od 2. veljače prestaju ispunjavati svoje obveze iz toga raketnog sporazuma, a da će se za šest mjeseci iz njega povući ukoliko se Rusija ne vrati njegovoj provedbi.

Međutim, već 2. veljače ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je kako i Rusija također prekida ispunjenje svojih obveza tj. odgova simetrično.

Današnja odluka ruskog čelnika zapravo ide u smijeru potvrde ruske namjere o povlačenju iz tog raketnog sporazuma jer je izdiže i na zakonsku razinu čime sporazum za Rusiju (naravno, ukoliko Putinov zakonski prijedlog Duma i usvoji, u što ne treba sumnjati) i de facto prestaje važiti. Ali ona, u formi u kojoj je predviđena, istodobno ostavlja prostor za eventualni novi dogovor kroz pretpostavljeno davanje punomoći predsjedniku zemlje za obnovu njegovog važenja.





Komentari

komentar

0 komentara

You may also like