Putin: Plin počinjemo prodavati Europi u rubljima i nećemo koristiti “kompromitirane” valute

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da će za isporuke plina “neprijateljskim zemljama”, kao što su članice Europske unije i SAD, biti samo u samo u ruskoj valuti.

“Nema smisla da isporučujemo svoja dobra Europskoj uniji i Sjedinjenim Državama te isplatu primamo u dolarima, eurima i drugim valutama. Zbog toga sam odlučio uvesti set mjera kako bismo što je prije moguće prebacili isplate – počnimo s našim prirodnim plinom – koje primamo za isporuke u tzv. neprijateljske zemlje, u ruske rublje. To znači da ćemo odbijati koristiti kompromitirane valute u takvim transferima”, rekao je Vladimir Putin, a prenosi državna RIA.

Putin je dodao da će se isporuke plina nastaviti u skladu s količinama i cijenama koje su navedene u ugovorima, dodavši kako će “relevantna direktiva biti poslana Gazpromu”, ruskom državnom energetskom divu. Ruskoj središnjoj banci dao je tjedan dana da pronađe način za prebacivanje tih plaćanja s drugih valuta. Putin kaže da je zamrzavanje ruske imovine od strane zapadnih zemalja “uništilo povjerenje i da je gospodarstvo njegove zemlje teško pogođeno sankcijama koje je Zapad uveo zbog ruskih akcija u Ukrajini”.

Oko 58% Gazpromove prodaje plina u inozemstvu bilo je u eurima u trećem tromjesečju prošle godine, dok je 39% transfera bilo u američkim dolarima, piše Bloomberg. Odmah nakon najave, vrijednost rublja u odnosu na dolar i euro je blago porasla, a cijena plina na amsterdamskoj burzi je narasla. Dolar danas, prvi puta od početka ruskog napada, vrijedi manje od 100 rubalja. U jednom trenutku 7. ožujka dolar je vrijedio čak 139 rublja.

Komentari

komentar





You may also like