Putin podržao prijedlog o preuzimanju stranih tvrtki koje izlaze s ruskog tržišta

Ruski predsjednik Vladimir Putin podržao je prijedlog o uvođenju vanjskog upravljanja nad tvrtkama koje su najavile povlačenje s ruskog tržišta uslijed proturuskih sankcija uvedenih od strane Zapada nakon ruske vojne intervencije u Ukrajini. O tome je upravo priopćila tamošnja vladina agencija RIA Novosti.

Kako je ruski premijer Mihail Mišustin rekao na sastanku predsjednika s članovima vlade, ruska vlada pažljivo prati situaciju, sada većina stranih tvrtki najavljuje privremenu obustavu rada uz zadržavanje radnih mjesta i plaća.

Dodao je da je vlada pripremila zakonski prijedlog kojim se želi spriječiti zatvaranje proizvodnje.

“Ako strani vlasnici neopravdano zatvore tvrtku, tada Vlada u takvim slučajevima predlaže uvođenje vanjske uprave. Ovisno o odluci vlasnika, ona će odrediti daljnju sudbinu tvrtke. Ključna zadaća bit će očuvanje profila organizacije i poslovanje”, naglasio je Mišustin.

Vladimir Putin, odgovarajući na ovaj prijedlog, izjavio je kako se Rusija ne zatvara ni od koga i da je spremna surađivati ​​sa svim stranim partnerima.

“Prava onih stranih investitora… koji ostaju u Rusiji i rade u Rusiji moraju biti pouzdano zaštićena. … Prema onima koji će zatvoriti svoju proizvodnju ovdje trebaju djelovati odlučno… . Potrebno je tada, kao što je premijer predložio, uvesti vanjski menadžment i onda te tvrtke prenijeti na one koji žele raditi.”





Putin je naglasio da za to postoji dovoljno legalnih tržišnih instrumenata i naložio vladi da se ne dozvoljava “bilo kakva samovolja”.

Više o ovoj temi, uključujući dublji uvid u spomenuti zakonski prijedlog, popis dijela stranih tvrtki koje posluju u Rusiji a najavile su svoje povlačenje iz te zemlje zbog navedenih sankcija zbog čega su se našle na “crnom spisku”, kao i mogućih velikih posljedica po sve strane – možete pogledati na našoj poveznici ovdje.

Rusija priprema nacionalizaciju imovine stranih tvrtki, što izaziva nervozu u SAD-u





 

 

Komentari

komentar

You may also like