Putin ponudio Erdoganu pomoći oko izgradnje dvije nuklearne elektrane u Turskoj

Prekjučer su se u Sočiju sastali Erdogan i Putin na prvom sastanku licem u lice nakon godinu i pol dana. Sastanak je trajao tri sata i bio je zatvoren za medije, a nakon sastanka Erdogan je napustio Rusiju bez da je održao konferenciju za novinare. Stoga tek jučer i danas “kapaju” informacije o temama i dogovorima od strane ruskih i turskih medija.

Ruski i turski predsjednik na sastanku u Sočiju razmatrali su moguću izgradnju još dvije nuklearne elektrane u Turskoj uz rusku pomoć, rekao je u petak glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov, prenosi TASS.

“Doista, o ovoj temi se razgovaralo”, primijetio je glasnogovornik Kremlja. Peskov je izjavio da su se čelnici dotakli “razvoja ove nove gospodarske grane” u Turskoj. “Čelnici su spominjali i neke konkretne lokacije na kojima bi ih Turska planirala graditi”, rekao je glasnogovornik. Nadalje, Peskov je rekao da su se predsjednici spominjali mogućnost nastavka suradnje i nakon izgradnje dvije elektrane.

Turska još nema nuklearnih elektrana, ali od 2018. je u izgradnji “Akkuyu” elektrana na jugu Turske uz obale Sredozemnog mora. U izgradnji sudjeluje ruska državna tvrtka Rosatom, a nuklearna elektrana bi trebala biti gotova u 2023.

Komentari

komentar





You may also like