Putin poručio Kim Jong Unu da će Rusija i Sjeverna Koreja proširiti bilateralne odnose

Ruski predsjednik Vladimir Putin u pismu sjevernokorejskom čelniku Kim Jong Unu povodom Dana oslobođenja Sjeverne Koreje napisao je da će Rusija i Sjeverna Koreja proširiti bilateralne odnose, izvijestio je jutros državni sjevernokorejski KCNA.

U pismu Kimu za Dan oslobođenja Sjeverne Koreje, Putin je rekao da će Rusija i Sjeverna Koreja “zajedničkim naporima proširiti sveobuhvatne i konstruktivne bilateralne odnose”. Putin je napisao da bi bliže veze bile u interesu obiju zemalja, te da bi pomogle u jačanju sigurnosti i stabilnosti Korejskog poluotoka i regije sjeveroistočne Azije.

Sjetimo se da je početkom ovog mjeseca ruski vojni analitičar Igor Korotčenko na ruskom državnom TV kanalu Russia-1 rekao:  “”Postoje izvješća da je 100 000 sjevernokorejskih dobrovoljaca spremno doći i sudjelovati u sukobu”, uz tvrdnju da bi ih trebalo pustiti da pomognu u borbi protiv “ukrajinskog fašizma”.

Veze između Rusije i Sjeverne Koreje datiraju od 1948. godine, kada je Sovjetski Savez postao prva zemlja koja je službeno priznala DNRK. Tijekom Korejskog rata, Korejsku narodnu armiju podržavao je SSSR. Odnosi dviju zemalja nastavljeni su i nakon raspada Sovjetskog Saveza, a Vladimir Putin im je dao veći značaj kada je izabran za predsjednika 2000. Kim Jong-un prihvatio je poziv da posjeti Rusiju 2015., a dvojac se upoznao u Vladivostoku 2019.

Komentari

komentar





You may also like