Putin potpisao novu Rusku strategiju nacionalne sigurnosti

Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je uredbu kojim se odobrava Strategija nacionalne sigurnosti Ruske Federacije, objavili su ruski mediji. Njome se poništava ona prethodna, od 31. prosinca 2015. godine.

Dokument je stupio na snagu datumom potpisivanja, 2. srpnja. Strategija se sastoji od 43 stranice, a u njoj su navedeni glavni strateški prioriteti Rusije, među kojima su očuvanje naroda Rusije, zaštita tradicionalnih ruskih duhovnih i moralnih vrijednosti, kao i zaštita okoliša i racionalno korištenje prirodnih resursa.

Posebna se pozornost, naravno, posvećuje sve većoj važnosti obrane zemlje. Među glavnim zadacima je zaštita nacionalnih interesa i interesa ruskih građana kako u Rusiji tako i u inozemstvu.

U dokumentu se upozorava na „jačanje pritisaka na Rusku Federaciju, jačanje vojnih opasnosti prema Rusiji i njenim saveznicima i partnerima, izgradnju vojne infrastrukture Sjevernoatlantskog saveza u blizini ruskih granica, pojačavanje obavještajnih aktivnosti, prakticiranje uporaba velikih vojnih formacija i nuklearnog oružja protiv Ruske Federacije”.

Navodi se kako se protiv Rusije provodi ciljana politika zadržavanja. Kao jedan od načina za osiguranje gospodarske sigurnosti zemlje ukazuje se na smanjenje uporabe dolara i proizvodnju domaćih cjepiva. Razvoj strateške suradnje s Kinom i Indijom također je među prioritetima.

Čovječanstvo suočeno s prijetnjom gubitka tradicionalnih duhovnih i moralnih vrijednosti





U poglavlju “Zaštita tradicionalnih ruskih duhovnih i moralnih vrijednosti, kulture i povijesnog pamćenja” navodi se kako se čovječanstvo suočava s prijetnjom “gubitka tradicionalnih duhovnih i moralnih smjernica i stabilnih moralnih načela”.

„Osnovne moralne i kulturne norme, vjerski temelji, institucija braka, obiteljske vrijednosti podvrgavaju se sve razornijem učinku. Osobna sloboda postaje apsolutna, aktivno se promiče popustljivost, nemoral i sebičnost, usađuje se kult nasilja, konzumacije i užitka, legalizira se uporaba droga, formiraju se zajednice koje negiraju prirodni nastavak života“ , stoji, između ostalog, u ruskom strateškom dokumentu koji je upravo stupio na snagu.

Komentari

komentar





You may also like