Putin potpisao uredbu o isplati beneficija osobama koje stižu iz Ukrajine u Rusiju

Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je u subotu uredbu o uvođenju financijskih beneficija za osobe koje napuste ukrajinski teritorij da bi došle u Rusiju, među kojima su i umirovljenici, trudnice te osobe s invaliditetom, izvještava Reuters.

Uredbom, objavljenom na vladinim internetskim stranicama, utvrđena je mjesečna isplata mirovine u iznosu od 10 000 rubalja (oko 1300 kuna) za osobe koje su bile primorane napustiti teritorij Ukrajine nakon 18. veljače. I osobe s invaliditetom imat će pravo na istu mjesečnu potporu, dok trudnice imaju pravo na jednokratnu naknadu.

U dekretu stoji da će naknadu dobiti građani Ukrajine i samoproglašenih narodnih republika Doneck i Luhansk, dvaju otcijepljenih entiteta u istočnoj Ukrajini koje podržava Rusija. Moskva ih je u veljači priznala kao neovisne regije, a taj su potez Ukrajina i Zapad osudili te ga smatraju nezakonitim. Putin je još 18. veljače naredio da se svakoj osobi koja stigne u Rusiju iz Donecka i Luhanska isplati po 10 000 rubalja.

Moskva Ukrajincima izdaje ruske putovnice u, po mišljenju Ukrajine i Sjedinjenih Država, nezakonitom pokušaju Moskve da anektira teritorij koji je okupirala. Rusija tvrdi da u Ukrajini provodi “specijalnu vojnu operaciju” da bi zaštitila rusofono stanovništvo za koje tvrdi da su ga ukrajinske vlasti proganjale, što Kijev oštro negira.

Komentari

komentar





You may also like