Putin potpisao uredbu o sankcijama protiv Ukrajine

Nakon što je Kijev već u niz navrata uvodio sankcije protiv ruskih tvrtki i pojedinih fizičkih osoba (zadnji je put to učinio u kolovozu ove godine), ruski predsjednik je u ponedjeljak, 22. listopada, potpisao uredbu o uvođenju protuukrajinskih sankcija ili, kako je to službeno nazvano – posebnih ekonomskih mjera vezanih uz neprijateljsko djelovanje Kijeva prema građanima i pravnim osobama RF. 

U službenom priopćenju je navedeno, kako će Rusija ukinuti sankcije ukoliko Ukrajina obustavi svoje prethodne sankcije protiv ruskih tvrtki i građana. Uredbom je ruski predsjednik od vlade zatražio razradu mjera i određivanje spiska s osobama koje će pasti pod udar sankcija.

Ovaj ruski potez, kao i prethodni ukrajinski, jasno ukazuju na tendenciju pogoršanja odnosa dviju susjednih zemalja, a ne obratno. Rusija je dugo oklijevala uvoditi značajnija ograničenja u odnosu na Ukrajinu i njezino gospodarstvo, kao i na prometne veze između dviju zemalja (uključno i režim prelaska državne granice s obzirom na velik broj Ukrajinaca koji rade u Rusiji), ne želeći dodatno pogoršavati odnose s povijesno bliskim ukrajinskim narodom, teško narušene nakon ukrajinske revolucije 2014.g. i posljedične ruske aneksije Krima, kao i potpore Moskve proruskim snagama u odmetnutim regijama na istoku zemlje – Donbassu. Međutim, „za tango je potrebno dvoje“, a Kijev, koji je pod neposrednim utjecajem Washingtona, za normalizaciju odnosa nije zainteresiran  dok Rusija ne vrati Krim i ne prekine potporu pobunjenicima na istoku zemlje. Kako su takvi zahtjevi po Moskvu u startu neprihvatljivi, a i svi međunarodni politički krugovi dobro znaju kako oni već odavno ne spadaju u sferu tzv. real-politike i da je Krim za Ukrajinu zauvjek izgubljen teritorij, stvari se neprestano vrte u krug s tendencijom pogoršanja. Također svi dobro znaju da su ulozi u ukrajinskoj krizi golemi i nikako se ne tiču isključivo rusko-ukrajinskih odnosa. Zato neprestano i raste napetost, poglavito sada, kada ukrajinu očekuju predsjednički izbori i kada radikalizacija stanja ide u prilog aktualne vlade u Kijevu, koja za sve probleme u zemlji, uključno i one gospodarske, već odavno optužuje Moskvu.

 

Komentari

komentar
0 komentara

You may also like