Putin potpisao uredbu o trgovini plinom s “neprijateljskim zemljama”! Od sutra samo u rubljama!

“Mi smo europske potrošače opskrbljivali našim resursima, u ovom slučaju plinom. Oni su ga primali, plaćali nam u eurima, koje su onda sami zamrznuli”, naglasio je Putin

Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je uredbu o trgovini plinom s “neprijateljskim zemljama” za rusku nacionalnu valutu – rublju!

“Danas sam potpisao uredbu koja utvrđuje pravila za trgovinu ruskim prirodnim plinom s takozvanim neprijateljskim državama”, objavio je prije cca pola sata ruski predsjednik, čije riječi prenose svi ključni ruski mediji.

“Nudimo agentima (kupcima) iz takvih zemalja (neprijateljskih, op.GN.) jasnu i transparentnu shemu. Za kupnju ruskog prirodnog plina, moraju otvoriti račune u rubljama u ruskim bankama. Upravo s tih računa isporučen plin od sutra će se plaćati, od 1. travnja ove godine“, kazao je šef ruske države govoreći na sastanku o zrakoplovnoj industriji.

I ne manje važno: dodao je će Moskva odbacivanje ovih (novih) pravila smatrati zadanim, te će zaustaviti postojeće ugovore, objavljuje ruski medij RIA Novosti.

Kako je Putin objasnio, zamrzavanje ruske imovine u inozemstvu pokazalo je da zapadne zemlje svoje financijske sustave koriste kao oružje.





“Mi smo europske potrošače opskrbljivali našim resursima, u ovom slučaju plinom. Oni su ga primali, plaćali nam u eurima, koje su onda sami zamrznuli”, naglasio je Putin.

Iz teksta dokumenta proizlazi da se ovo odnosi „samo“ na opskrbu prirodnim plinom od strane Gazproma kroz plinovodne sustave. Gazprombank je imenovana kao ovlaštena banka za otvaranje računa inozemnim kupcima u rubljama.

Cijena plina na burzama u EU prema ugovorima s isporukom odmah (spot tržište) nakon Putinovih riječi porasla je za 15 posto, s 1280 dolara na 1460 dolara za tisuću kubičnih metara.





Pojasnimo još jednom: plaćanje u rubljama za ruski plin počinje 1. travnja 2022. preko računa Gazprombanke.

Da bi to mogli, kupci moraju otvoriti račune u istoj banci. Nakon toga strani kupac prenosi valutu na poseban devizni račun tipa “K”, “naveden u ugovoru o isporuci prirodnog plina”, a ovlaštena banka, na temelju uputa kupca, prodaje devize na redovnim dražbama na Moskovskoj burzi. Kupljene rublje kreditiraju se na poseban račun u rubljama tipa “K” stranog kupca. Rublji za plaćanje plina prenose se s ovog računa na Gazpromov račun u rubljama u banci Gazprombank.

Ponavljamo: europske zemlje već su ranije objavile kako odbijaju plaćanje prethodno ugovorenog plina u ruskim rubljama.

Dakle, „velika igra“ između Zapada i Rusije ne samo da se nastavlja, već ubrzano prelazi u fazu kulminacije, nakon koje je moguće uistinu sve! Jer pokrenuti se procesi sve više čine neupravljivim!

 

Komentari

komentar

You may also like