Putin potpisao zakon o ukidanju Sporazuma o otvorenom nebu

Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je zakon kojim se otkazuje Sporazum o otvorenom nebu. Odgovarajući dokument objavljen je na službenom internetskom portalu za pravne informacije.

Dana 19. svibnja zakon je jednoglasno usvojila ruska Državna duma. Kasnije su na sastanku gornjeg doma ruskog parlamenta 2. lipnja senatori jednoglasno odobrili zakon – za to su glasale 152 osobe.

Otkaz ugovora povezan je s povlačenjem Sjedinjenih Američkih Država iz njega. U svibnju prošle godine Washington je pokrenuo postupak za povlačenje iz istog, optuživši Moskvu za kršenje niza odredbi sporazuma. Sjedinjene Države su 27. svibnja službeno obavijestile Rusiju o nespremnosti da se vrate u okvir Ugovora o otvorenom nebu.

Zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov izjavio je kako je Rusija uložila sve napore kako bi zadržala Sjedinjene Države u ugovoru, ali da svi resursi već iscrpljeni.

Ugovorom se državama sudionicama (to nisu samo SAD i Rusija) daje pravo da prelijeću bilo koji teritorij one druge radi promatranja vojnih aktivnosti u skladu s kvotama promatračkih misija dogovorenim i utvrđenim u njemu. Također, on regulira izvođenje letova, određuje mehanizam za praćenje poštivanja ugovora, sadrži zahtjeve za zrakoplove, ograničenja u sastavu i tehničke parametre opreme za promatranje.

Ova odluka ruskog državnog vrha dolazi svega 9 dana uoči američko-ruskog summita na vrhu u Ženevi. Definitivno je treba promatrati u kontekstu poruke ruske strane da će u pregovorima ustrajavati na svojim interesima, kao što u istom kontekstu treba promatrati i sve američke najnovije sankcije koje su se proteklih tjedana uvodile protiv Rusije. Ali sve su to prije svega poruke odaslane javnosti dviju država i svijeta u cjelini s ciljem demonstracije snage i odlučnosti.
Komentari

komentar

You may also like