Putin potpisao zakone o ulasku novih teritorija u sastav Rusije čime je pravna procedura i formalno okončana. Što slijedi?

Ruski predsjednik Vladimir Putin danas je potpisao savezne ustavne zakone o pristupanju novih teritorija Rusiji i formiranju novih subjekata Ruske Federacije. Dokumenti su objavljeni na Internet portalu pravnih informacija, a vijest prenosi državni medij RIA Novosti.

Rusija je time u svoj sastav od danas i službeno uključila istočne i jugoistočne regije Ukrajine – LNR, DNR, Zaporožje i Hersonsku regiju.

Ovo je posljedica referenduma koji su u ovim regijama održani od 23. do 27. rujna, a koje Kijev i Zapad ne priznaju i smatraju farsom. Kijev je najavio nastavak vojnih operacija do konačne pobjede i vraćanja tih teritorija pod svoj nadzor, u čemu ima potporu SAD-a i ostalih članica NATO saveza

Putin je 30. rujna potpisao sporazume s čelnicima ovih teritorijalnih entiteta o prijemu regija u Federaciju, a Ustavni sud je te sporazume priznao kao u skladu s Temeljnim zakonom.

U ponedjeljak je donji dom ruskog parlamenta izglasao zakon o priključenju tih regija Ruskoj Federaciji, a jučer je to isto učinio i gornji dom – Vijeće Federacije.

Današnji Putinov potpis na ustavne zakone predstavlja i formalni završetak pravne procedure, i spomenute su regije, prema ruskim zakonima, od danas i službeni dio RF.





Ova će činjenica implicirati brojne nove elemente, a prvi i najvažniji je da će Moskva proglasiti „ukrajinsku agresiju na RF“, o čemu jučer govore brojni ruski analitičari, što će promijeniti dosadašnji format specijalne vojne operacije u Ukrajini.

To sve skupa može dovesti do potpune radikalizacije odnosa i na relaciji Rusija-NATO i prije svega Rusija-SAD s obzirom kako je rusko Ministarstvo vanjskih poslova upravo upozorilo Washington da se SAD ubrzano kreće u smjeru otvorenog sukoba s Rusijom po pitanju ukrajinskog rata.

Naime, Pentagon je ranije, a jučer i predsjednik Joe Biden, najavio slanje nove američke hitne vojne pomoći Ukrajini u iznosu većem od 600 milijuna dolara, koji uključuje i dodatna 4 mobilna raketna sustava HIMARS koji mogu gađati ruske teritorija, a Bidenova administracija je već ranije objavila kako ne priznaje rezultate referenduma i da podupire nastojanja Kijeva da te regije vrati uporabom sile.





Dakle, stanje postaje krajnje rizično!

 

Komentari

komentar

You may also like