Putin povećava ruske mirovine; umanjuje utjecaj Ukrajine na gospodarstvo

Predsjednik Vladimir Putin naredio je u srijedu povećanje mirovina i minimalne plaće za 10 posto kako bi zaštitio Ruse od inflacije, ali je zanijekao da su svi ekonomski problemi zemlje povezani s ratom u Ukrajini, izvještava Reuters.

Uz godišnju inflaciju od blizu 18 posto prošlog mjeseca, čelnik Kremlja je priznao da će 2022. biti “teška” godina za rusko gospodarstvo. “Kada kažem ‘teško’, to ne znači da su sve te poteškoće povezane sa specijalnom vojnom operacijom”, rekao je Putin na televizijskom sastanku Državnog vijeća u Moskvi. “Jer u zemljama koje ne provode nikakve operacije – recimo u inozemstvu, u Sjevernoj Americi, u Europi – inflacija je usporediva i, ako pogledate strukturu njihovih gospodarstava, čak i viša od naše.” Njegovi komentari, piše Reuters, zanemarili su činjenicu da je rastuća inflacija u zapadnim gospodarstvima dijelom izravna posljedica ruskog rata u Ukrajini, koji je povisio cijene energije i hrane diljem svijeta.

Povećanje mirovina stupa na snagu 1. lipnja, dok povećanje minimalne plaće počinje 1. srpnja. Analitičari kažu da ti koraci neće spriječiti nagli pad realnih prihoda. Putin – čija je ocjena odobravanja skočila više od 10 bodova od početka ukrajinske kampanje na 82%, prema travanjskoj anketi neovisnog Levada centra – obećao je u ožujku da će smanjiti siromaštvo i nejednakost ove godine unatoč snažnim zapadnim sankcijama i visokoj inflaciji. Rusko gospodarstvo potresla je neviđena salva zapadnih sankcija nametnutih zbog njegove odluke da pošalje vojsku u Ukrajinu 24. veljače, uz porast potrošačkih cijena, a strane tvrtke masovno napuštaju Rusiju jer trgovina postaje gotovo nemoguća.

Istraživački i stručni institut banke VEB rekao je da će povećanje socijalnih davanja usporiti, ali ne i spriječiti pad realnih dohodaka, plaća i mirovina Rusa – nakon što se uzme u obzir inflacija. Čak i uz povećanje minimalne plaće i mirovine od 10 posto, VEB očekuje pad realnog raspoloživog dohotka Rusa za 7,5 posto i pad realnih plaća za gotovo 6 posto ove godine. VEB također očekuje porast siromaštva na 12,6% ove godine s 11% u 2021. Minimalna plaća u Rusiji trenutno iznosi 13 890 rubalja (216 eura) mjesečno, dok prosječna mirovina iznosi 18 521 (288 eura) rublju mjesečno. Povećanje plaća i mirovina moglo bi doprinijeti inflatornim pritiscima koje je središnja banka pokušala ograničiti hitnim povećanjem stope na 20% krajem veljače, budući da je valutna vrijednost rublje pala. Središnja je banka od tada dva puta smanjila stopu kako se rublja oporavila.

Ministar financija Anton Siluanov rekao je da će mjere koštati savezni proračun oko 600 milijardi rubalja (10,5 milijardi dolara) ove godine i oko 1 bilijun rubalja 2023. godine. U četvrtak bi središnja banka trebala održati izvanredni sastanak o daljnjem postupanju, na kojem analitičari očekuju da će smanjiti referentnu kamatnu stopu s 14% natrag na 9,5% koliko je bila prije intervencije u Ukrajini.

Komentari

komentar
You may also like