Putin poziva tužitelje da oštro reagiraju na pokušaje destabilizacije Rusije

Ruski predsjednik Vladimir Putin zatražio je od tužitelja da oštro reagiraju na sve pokušaje destabilizacije društveno-političke situacije u Rusiji, prenosi Tass.

“Tužitelji bi trebali biti aktivniji u borbi protiv ekstremizma <…>. Kao što sam već primijetio na nedavnom sastanku odbora FSB-a, broj takvih kaznenih djela porastao je prošle godine. Tražim od vas da oštro odgovorite na pokušaje destabilizacije društveno-političke situacije u zemlji”, rekao je Putin u srijedu na sjednici kolegija Ureda glavnog tužitelja.

Putin je pozvao na nepokolebljivu pozornost tako važnim zadaćama kao što su podrška procesuiranju pred sudovima, zaštita okoliša i praćenje poštivanja prava osuđenika. Na kraju svog uvodnog govora, Putin je zahvalio tužiteljima na njihovoj profesionalnosti i marljivosti. Izrazio je uvjerenje da će tužitelji zadržati dinamiku i kvalitetu rada, te koristiti sva svoja ovlaštenja u zaštiti prava i legitimnih interesa građana, društva i države. “Hvala vam na pažnji i dopustite mi da vam poželim uspjeh”, zaključio je Putin svoj govor.

Odvojeno, Reuters prenosi vijest da je ruski oporbeni političar Aleksej Navaljni posvetio svoj udio u filmskoj nagradi Oscar kojom je ovjenčan dokumentarni film o njemu svim ljudima koji se bore protiv diktature.

Dokumentarni film “Navaljni” kanadskog redatelja Daniela Rohera, koji govori o tome kako je Navaljni gotovo umro od trovanja po povratku 2021. u Moskvu, u nedjelju je osvojio nagradu Oscar za najbolji dokumentarac.

U ranojutarnjim radijskim vijestima koje je slušao u kaznenoj koloniji gdje služi kaznu od 11 i pol godina zatvora, Navaljni nije čuo ništa o nagradi jer je taj dio bio ispušten iz vijesti. “To je dobar znak”, pomislio je Navaljni tada, jer je vijest o nagradi čuo od svog odvjetnika tijekom ročišta na kojem je sudjelovao video linkom, otkrivaju ‘tvitovi’ koje prenose Navaljnijevi suradnici.





“Naravno bio sam strašno sretan, i dok se veselim, nastojim se smiriti jer nisam ja taj koji je osvojio Oscara”, rekao je pa pohvalio redatelja Rohera, svoju suradnicu Mariju Pevčih te bugarskog istraživačkog novinara Krista Grozeva “koji je istinska zvijezda filma”. “Svoj doprinos tom filmu posvećujem svim poštenim i hrabrim ljudima, gdje god da žive, onima koji iz dana u dan pronalaze snage da se odupru čudovištu koje nazivamo diktaturom i njezinu stalnom drugu – a taj je rat”.

Navaljni i Grozev u filmu pripisuju odgovornost za trovanje skupini agenata službe državne sigurnosti FSB. Rusija je zanijekala optužbe da je pokušala otrovati Navaljnog. Dan nakon dodjele Oscara, Kremlj je reagirao ocjenom da je nagrada dokaz o “politizaciji” Hollywooda.

Pošto se vratio iz Njemačke gdje se oporavljao od pokušaja trovanja, Navaljni je odmah uhićen u Moskvi. Služi zatvorsku kaznu dosuđenu mu pošto je proglašen krivim za prijevaru i nepoštivanje suda za koji je ustvrdio da mu sudi kako bi ga ušutkao.





Navaljni: Putin je uništio budućnost Rusije zbog vlastite ambicije

Komentari

komentar

You may also like