Putin pozvao Aliyeva na očuvanje kršćanskih svetinja u zonama koje se vraćaju Azerbajdžanu

Ruski predsjednik Vladimir Putin u subotu, 14. studenog, telefonski je razgovarao s azerbajdžanskim predsjednikom Ilhamom Aliyevom i armenskim premijerom Nikolom Pašinjanom, i s njima razmotrio sve praktične aspekte realizacije trostranog sporazuma o završetku rata u Nagorno Karabahu, potpisanog 9. studenog.

Trojica čelnika izrazili su zadovoljstvo činjenicom da se prekid vatre poštiva i da je stanje na liniji razgraničenja dostatno mirno, navodi se u priopćenju medijske službe Kremlja.

U razgovoru s Aliyevom Putin je obratio pozornost da se u zonama, koje se u skladu sa sporazumom vraćaju Azerbajdžanu, nalaze kršćanske crkve i manastiri te je naglasio važnost osiguranja njihove sigurnosti i nastavka njihovog vjerskog djelovanja. Azerbajdžanski je čelnik za to izrazio razumijevanje i kazao kako će azerbajdžanska strana djelovati upravo u takvom smjeru.

Podsjećamo: Vladimir Putin je 12. studenog potpisao ukaz sa zakonskom snagom za potporu mira na teritoriju Nagorno Karabaha,  gdje, sukladno trojnom sporazumu, ulazi ruski vojni kontingent u svojstvu mirovnih snaga na liniji razdvajanja sukobljenih strana.

 

 





Komentari

komentar

You may also like