Putin pozvao na borbu protiv krivotvorenja povijesti

Ruski predsjednik Vladimir Putin čestitao je danas čelnicima i građanima niza zemalja bivšeg SSSR-a – Azerbajdžanu, Armeniji, Bjelorusiji, Kazahstanu, Kirgistanu, Moldaviji, Tadžikistanu, Turkmenistanu i Uzbekistanu 76. godišnjicu pobjede u Velikom domovinskom ratu, kako u Rusiji nazivaju Drugi svjetski rat ili, preciznije, borbe na bivšem teritoriju SSSR-a sa snagama Hitlerove Njemačke i njezinih saveznika. Predsjednik Ruske Federacije također je poslao čestitke čelnicima i građanima Abhazije i Južne Osetije (odmetnutih gruzijskih regija, čiju je neovisnost priznala uglavnom samo Moskva) kao i narodima Gruzije i Ukrajine.

Ovdje je vidljiva Putinova distinkcija u objavljenoj poruci tj. odjeljivanje naroda tih zemalja od njihovih političkih vođa s obzirom na krajnje loše političke odnose između njih i Rusije. Također se uočava i ne postojanje bilo kakvog Putinovog spomena triju baltičkih država iz sastava bivšeg SSSR-a: Estonije, Latvije i Litve. Nije nikakva tajna kako Moskva često upozorava na njihovo “učestalo koketiranje s nacizmom” odnosno bivšim političkim i vojnim snagama tih država koje su aktivno surađivale s nacističkom Njemačkom u vrijeme Drugog svjetskog rata.

Putin je u svojoj čestitci naglasio kako je moralna dužnost čuvanje i prenošenje uspomena na surove događaje iz tog nesretnog razdoblja za mlađe generacije te dodao slijedeće:

“Moramo se zajedno odlučno oduprijeti bilo kakvim pokušajima iskrivljavanja i krivotvorenja povijesti, revidiranja rezultata Velikog domovinskog rata, opravdavanja monstruoznih zvjerstava koja su počinili nacisti i njihovi poslušnici.”

 

Komentari

komentar





You may also like